מחקרים

שימוש באומגה 3 בחולי קורונה הסובלים מ-ARDS

ישנן ראיות לגבי היעילות של אומגה 3 במטופלים עם ARDS. איגודים מקצועיים ברחבי העולם אינם שוללים את השימוש בשמן דגים בחולים אלו (1+2)

מחלת הקורונה (COVID-19) הנגרמת על ידי נגיף ה-SARS-CoV-2 מתפשטת באופן מהיר ברחבי העולם בחודשים האחרונים. תסמיני המחלה משתנים בין מטופלים שונים ונעים בין מחלה אסימפטומטית למחלה ריאתית קשה ביותר ואף ARDSי(acute respiratory distress syndrome)י(3). מתוך החולים בטיפול נמרץ, כשני שליש מתוכם פיתחו ARDS.י(4).

מחקרים הראו כי חולי ARDS סובלים מדלקת סיסטמית משמעותית ומאופיינים ברמות גבוהות של חומצות שומן מסוג חומצה ארכידונית (arachidonic acid-AA) בהשוואה לאנשים בריאים. המחקרים מרמזים כי חומצה ארכידונית מעורבות בפתופיזיולוגיה של ARDS. חומצות שומן מסוג אומגה 3 המורכבות מחומצות EPA,יALA ו-DHA מובילות להפחתת דלקת על ידי דיכוי ייצור של איקסנואידים שהינם תוצרי פירוק של חומצה ארכידונית (5).

מחקרים נוספים הראו כי בקרב חולי ARDS רמות גבוהות יותר של איקוסנואידים בהשוואה לאוכלוסיה בריאה ולכן ייתכן כי לפורמולות מועשרות באומגה 3 השפעה מיטיבה על חולי ARDS, מכיוון שחומצות שומן אומגה 3 מתחרות עם חומצות שומן אומגה 6 על אותם תהליכים מטבוליים ומפחיתות את הסינתזה של איקוסנואידים פרו-דלקתיים מסוג אומגה 6 (5).

מספר מחקרים פרוספקטיביים מצאו כי מטופלים כירורגיים המאושפזים בטיפול נמרץ ומקבלים תמיסות המכילות שמן דגים סובלים מפחות תחלואה מאשר מטופלים המקבלים תמיסות שומנים אחרות (6). Langlois et al מצאו כי תרכובות שומניות תוך-ורידיות המועשרות בשמן דגים קשורות במשך הנשמה קצר יותר מאשר תרכובות אחרות אך מחקר זה התאפיין בגודל מדגם קטן והטרוגניות משתתפים גדולה. באותה מטה-אנליזה נמצא כי שימוש בחומצות אומגה 3 בחולים המאושפזים בטיפול נמרץ עם ARDS מוביל לשיפור מובהק סטטיסטית ביחס Pa02/Fi02. בתת-קבוצה של מטופלים שקיבלו עירוי אנטרלי מתמשך השימוש באומגה 3 הוביל גם לירידה מובהקת סטטיסטית בתמותה (7).

מספר איגודים מקצועיים פרסמו הנחיות בנוגע להזנת מטופלי נמרץ בזמן הקורונה. ארגון ה-ASPEN מציג מחקרים שבוצעו במודל חיה ומחקרים קטנים בבני אדם המרמזים כי פורמולות מזון המכילות שמן דגים עשויות להיות בעלות השפעה מיטיבה על בקרת מערכת החיסון ועל סילוק זיהומים ויראליים (1), אך מציין כי אין מידע מספק כדי להפוך זאת להמלצה. עמותת הדיאטנים והתזונאים בישראל אינה ממליצה על מתן של אומגה 3 כבולוס אך מציינת כי ניתן להשתמש בתרכובות המכילות אומגה 3 (2).

מקורות: 

1. Nutrition Therapy in the Patient with COVID-19 Disease Requiring ICU Care- ASPEN

2. עמותת עתיד 2020: הזנת החולה האקוטי המונשם בזמן אפידמיית covid 19

3. He F, Deng Y, Li W. Coronavirus Disease 2019 (COVID-19): What we know? J Med Virol 2020 Mar 14.( Equab ahead of print doi: 10.1002/jmv.25766).

4. Wang D, Hu B, Hu C et al. Clinical Characteristics of 138 Hospitalized Patients With 2019 Novel Coronavirus–Infected Pneumonia inWuhan, China, JAMA 2020 Feb 7 (Epub ahead of print; doi: 10.1001/jama.2020).

5. Garcia de Acilu M.,Leal S, Carait B et al. The role of omega-3 polyunsaturatedfatty acids in the treatment of patients with acute respiratory distress syndrome:a clinical review. BioMed Res Int 2015 ; 2015;2015:653750.

6. Pradelli L, Mayer K, Klek S et al. ω-3 Fatty-Acid Enriched Parenteral Nutrition in Hospitalized Patients: Systematic Review With Meta-Analysis and Trial Sequential Analysis. JPEN 2019. doi: 10.1002/jpen.1672. Epub ahead of print.

7. L. Langlois et al. / Nutrition 61 (2019) 8492

המידע מוגש מטעם חברת ניאופרם - קיור

242- APR- 2020

נושאים קשורים:  מחקרים,  וירוס הקורונה,  שמן דגים,  אומגה 3,  תסמונת נשימתית חריפה