מליאת הכנסת אישרה אתמול (ד') בקריאה טרומית את הצעת החוק לאיחוד מוקדי החירום הרפואיים הטלפוניים - התשפ"ב-2021 - של חברת הכנסת עידית סילמן וח"כ משה גפני. הרוב של 37 חברי כנסת תמכו בהצעת החוק ללא מתנגדים והיא תועבר לוועדת הבריאות.
עוד בעניין דומה
לפי הצעת החוק, המוקדים הטלפוניים של ארגוני הסיוע לטיפול רפואי מיידי יאוחדו למוקד חירום רפואי אחד בחיוג 101, שיזניק כוננים מכל הארגונים לפי שיקולים מקצועיים. עוד מוצע לאסדר את פעילות המוקד והקשור בפעילותו ולקבוע את השתתפות המדינה בתקצוב הפעלת המוקד, ולחייב פיקוח ובקרה של משרד הבריאות על המוקד באמצעות מינוי ממונה. כמו כן, על הכוננים יחולו חבויות מטפל לפי חוק זכויות החולה, וחובות שמירת סודיות, וניתן יהיה לקבוע בתקנות הוראות לעניין הכיסוי הביטוחי שלהם.
בדברי ההסבר נכתב: "במדינת ישראל קיימים כיום מספר מוקדי חירום רפואיים טלפוניים נפרדים, של אגודת מגן דוד אדום ושל ארגוני מתנדבים וארגוני הצלה אחרים, כשלכל אחד מהם מספר טלפון בעל חיוג מקוצר אחר ואנשי מקצוע בתחומים הרלוונטיים מאיישים כל מוקד.
"הסנכרון והתיאום בין כונני הרפואה מהארגונים השונים ובין הארגונים עצמם לוקים בחסר ולעתים אף אינם מתקיימים כלל, והדבר עלול לפגוע במתן מענה חירום מיידי בעת אירוע שבו הגעת כונני הרפואה למקום האירוע מהירה יותר מאשר הגעת צוות אמבולנס למקום.
"איחוד מוקדי החירום הטלפונים יקל על האזרחים, שכן בעת מצוקה הם לא יצטרכו לזכור יותר ממספר טלפון אחד ויוכלו לקבל סיוע מהיר מכונני הרפואה".
נשיא ומייסד ארגון איחוד הצלה, אלי ביר, מסר בתגובה: "חברי הממשלה הוכיחו שערך קדושת והצלת החיים גובר על כל שיקול אחר. אני קורא לכלל חברי הכנסת מכל הסיעות בבית לסיים את הליך החקיקה למען הצלת חיים נוספים בישראל".
במד"א מסרו בתגובה: "אנחנו מעריכים מאוד את החלטת ועדת השרים לענייני חקיקה. השרים בחרו להוקיר את פעילות מוקד מד״א וצוותיו המסורים ולעגן בחקיקה כי מוקד 101 של מד״א ישמש המוקד הלאומי של מדינת ישראל והוא יהיה כפוף לפיקוח משרד הבריאות. עיקרון הפעלת הכוננים ימשיך לפעול כפי שמתבצע היום - בהתאם לזמינותם, מיקומם וכשירותם המקצועית.
"אנחנו מבקשים להודות לשר הבריאות ניצן הורביץ שעמד על כך שהשירות הרפואי שיינתן לאזרחי ישראל ימשיך להיות ברמה המקצועית הגבוהה ביותר, כפי שהיה עד היום".