חדשות

עליה במספר המבוגרים המגיעים למיון לאחר שאיפת גז קצפות

מקרה שלישי של אשפוז בעקבות שאיפת גז קצפות בשניידר החודש | צוות המחלקה הנוירולוגית ברמב"ם קורא לגורמי אכיפה לשקול את מכירתו

מקרה שלישי החודש של אשפוז לאחר שאיפה של גז קצפות בבית החולים לילדים, שניידר בפתח תקווה. מדובר בנער בן 17 המאושפז בבית החולים מאז סוף השבוע.

פרופ' עודד שוירמן, מנהל מחלקת ילדים ב' במרכז שניידר לרפואת ילדים מקבוצת כללית, מסביר כי "הנער הגיע לבית החולים לאחר ששאף גז קצפות בכמות גדולה וסובל מפגיעה עצבית". לדבריו, שאיפת חמצן דו חנקני Nitrous oxide (N2O), או כפי שהוא מכונה "גז צחוק" או "גז קצפות" גורם לירידה בכמות ויטמין B12 הפעיל בגוף, שאמון בין השאר על שמירה על העצבים בגוף והיכולת שלהם לתפקד כראוי.

פרופ' שוירמן מוסיף כי החומר הפך בשנים האחרונות לפופולרי בקרב צעירים, בייחוד בשל הזמינות הגבוהה שלו. "זה מקרה שלישי שאנחנו מטפלים בו בבית החולים בחודשים האחרונים, של מתבגרים שלא מודעים כלל לסכנות בשימוש בגז קצפות. הם מחפשים את תחושת ה'היי' אבל הם לא יודעים ששאיפת הגז טומנת בחובה סכנות רבות, כולל פגיעה מוטורית-חולשת שרירים בעקבות פגיעה בעצבים, וכן פגיעה קשה בתחושה באזורים שונים בגוף".

הנזקים יכולים להיות בלתי הפיכים ולכלול פגיעה ונכות כרונית. "קשה להגיד כרגע מה יהיה הנזק של הנער לטווח הארוך. אמנם מצבו מוגדר כעת קל, והוא מקבל באופן קבוע זריקות של ויטמין B12, אבל ישנם נזקים שניתן לראות רק בשלב מאוחר יותר". לטענת הפרופ', צעיר נוסף שטופל במחלקה בתקופה האחרונה, נזקק לאשפוז במחלקת שיקום באחד מבתי החולים. "מצבו השתפר במעט, אבל הוא עדיין לא חזר לעצמו".

בעקבות ארבעה מקרים של אנשים בוגרים שהגיעו לקריה הרפואית רמב"ם בחיפה בשל שאיפת הגז, צוות המחלקה נוירולוגית ברמב"ם קורא לגורמי האכיפה לשקול את מכירתו.

מאז תחילת המלחמה צוות המחלקה הנוירולוגית ברמב"ם מתמודד עם עלייה במספר המקרים בהם אנשים בוגרים, בני 20 ו-30, שואפים גז קצפות. פרופ' גריגורי טלמן, מנהל שירות שבץ מוחי ורופא בכיר במחלקה מסביר כי מדובר בארבעה מקרים, שהאחרון בהם התקבל בשבוע האחרון.

בארבעת המקרים זוהתה פגיעה נוירולוגית במערכת העצבים של המטופלים, פגיעה שבעקבותיה הם נדרשו למתן טיפול רפואי. "במקרה האחרון שהגיע אלינו למחלקה זה נגמר במזל ללא נזק נוירולוגי משמעותי עבור המטופל, אבל לנו ברור שיש כאן סכנה", אמר פרופ' טלמן בסרטון יוטיוב שעלה בנושא.

העלייה במקרים המגיעים למיון לאחר שאיפת גז קצפות אינה מוגבלת רק לבני נוער, מדגישים במחלקה הנוירולוגית ברמב"ם. "מדובר באנשים מבוגרים, עצמאים ונורמטיביים לכל דבר ועניין שניסו את השימוש בגז ככל הנראה במטרה לשפר את מצב הרוח שלהם. על פי עדותם, השאיפה מהגז מעניקה להם תחושת התרוממות וניתוק מהמציאות, שלה הם זקוקים לאור התקופה הקשה שכולנו עוברים אחרי השבעה באוקטובר", אמר פרופ' טלמן, "אולם מדובר בפוטנציאל לפגיעה נוירולוגית חמורה".

שאיפת גז קצפות עלול לגרום לפגיעה עצבית קשה כולל הפרעות בשיווי משקל, איבוד תחושה בגפיים, הפרעות הליכה, ירידה בתפקוד הכללי וחולשה כללית. לדברי פרופ' טלמן: "כשמטופל כזה מגיע אלינו ומתבצעת בדיקה ב-MRI, אנחנו משוכנעים שמדובר בפגיעה מגז קצפות שכן התמונה המתקבלת בשילוב האנמנזה והסיפור הקליני הם ייחודיים לסוג הפגיעה הזו".

פרופ' טלמן מבקש להסב את תשומת לב גורמי האכיפה שכן לדבריו: "לא ניתן להשאיר חומר כדוגמת גז הקצפות, שהוא זול ונגיש יחסית על ידי כל אחד, ללא הגבלה, במיוחד לאור תוצאות שימוש אישי שגורמת לנזק. יש כאן בהחלט מקום לחשוב ולגבש תוכנית שבאמצעותה נעצור את התופעה הזו".

על פי דיווח של ד"ר יעל לוריא, מנהלת המרכז למרכז הארצי למידע בהרעלות, 26 פניות על שימוש בגז קצפות הגיעו למרכז ההרעלות מתחילת שנת 2023 ועד אמצע יולי 2024, רובן מבית החולים רמב"ם אך גם מבתי חולים אחרים.

נושאים קשורים:  גז קצפות,  בית החולים לילדים שניידר,  נוירולוגיה,  בית החולים רמב"ם,  חדשות,  פרופ' גריגורי טלמן,  פרופ' עודד שוירמן
תגובות