חדשות

בעקבות המלחמה: ב"איכילוב" פותח פרוטוקול קליני לטיפול בפציעות הדף

כתב העת Injury פרסם פרוטוקול לאבחון וטיפול ראשוני בחדר הטראומה בנפגעי פציעות הדף - תובנות מומחי "איכילוב" מטיפול בפצועים, לוחמים ואזרחים, שהגיעו לביה"ח בחודשי המלחמה הראשונים

טיפול בפצועים, מיון איכילוב. צילום ארכיון: דוברות ביה"ח

מחקר שנערך במרכז הרפואי איכילוב, בהובלת האקדמיה לרפואה דחופה ומערך הטראומה, מסכם את הניסיון בטיפול הראשוני בחדר הטראומה בנפגעי פציעות הדף בארבעת החודשים הראשונים של המלחמה ומציע פרוטוקול אבחנתי וטיפולי ראשוני שנועד למטפלים בפציעות הדף - סוג פציעה שהפך בשנים האחרונות לשכיח יותר במתארי מלחמה וטרור. המחקר פורסם לאחרונה בכתב העת INJURY.

ד"ר נטע כהן, מנהלת האקדמיה לרפואה דחופה ושירות טראומה ילדים במרכז הרפואי תל אביב, מסבירה כי פציעות הדף הן בעלות שיעורי תחלואה ותמותה גבוהים במיוחד. לכן, יש חשיבות רבה בהבנה מעמיקה יותר של פציעות אלו כדי לספק טיפול נכון, מהיר ויעיל. "אנחנו רואים את פציעות הדף לא רק בשדה הקרב, אלא גם בעורף האזרחי, כאשר אזרחים, וביניהם גם ילדים, נפגעים", אומרת ד"ר כהן. "המוכנות להעניק טיפול לפציעות אלו היא קריטית, ולכן החלטנו ללמוד באופן יסודי מהניסיון הקליני שנצבר במהלך החודשים הראשונים של המלחמה".

ד"ר נטע כהן, כהן, מנהלת האקדמיה לרפואה דחופה ושירות טראומה ילדים במרכז הרפואי תל אביב. צילום: ג'ני ירושלמי/ דוברות ביה"ח

המחקר כלל 208 פצועים שהגיעו למרכז הרפואי תל אביב החל משבעה באוקטובר. מתוך כלל הנפגעים, 109 סבלו מפציעות הדף, כאשר 88% מהם היו חיילים ו-12% אזרחים. הממצאים הצביעו על כך שכ-44% מהנפגעים סבלו מטראומה חמורה ורב מערכתית שהצריכה פעולות אקוטיות מצילות חיים על ידי צוותים רפואיים שונים עם קליטתם של הפצועים בחדר הטראומה.

ד"ר אייל חשביה, מנהל יחידת הטראומה, מתאר את המורכבות של פציעות הדף, הכוללות חמישה סוגים שונים של פגיעות: פגיעות ראשוניות הנגרמות מההדף ועלולות לגרום לנזק ברקמות רכות ובאיברים פנימיים; פגיעות שניוניות - פציעות חודרות מרסיסים ופרטים שהיו בקרבת מקום הפיצוץ; פגיעות שלישוניות - פגיעות קהות כתוצאה מנפילה במהירות גבוהה על הקרקע או מקריסת מבנים; פגיעות רביעוניות - כוויות ושאיפות עשן המתרחשות בסביבת הפיצוץ ופגיעות חמישוניות - פציעות מורכבות ומאוחרות, כולל תגובות דלקתיות קשות.

הטיפול בנפגעי הדף דורש שיתוף פעולה רב תחומי וזמינות מיידית של צוותים רפואיים שונים כבר בשלב הקליטה הראשונית בחדר הטראומה. ד"ר חשביה מדגיש: "הטיפול דורש קבלת החלטות מורכבות של מספר דיסציפלינות ושימוש בציוד מתקדם".

אחד ההישגים המרכזיים של המחקר הוא פיתוח אלגוריתם טיפולי המיועד לתת קווים מנחים בטיפול הראשוני בפצוע הדף בחדר הטראומה. האלגוריתם מבוסס על הספרות המקצועית הקיימת בשילוב הניסיון הקליני שנצבר במהלך המלחמה ומטרתו, כאמור, לסייע לצוותים הרפואיים בניהול מקרים מורכבים של פציעות הדף ולאפשר טיפול ראשוני מהיר ומדויק יותר.

ד"ר כהן: "השיטה שפיתחנו נשאה פרי ותוצאות. במאמר שפורסם יש הרבה חומר רקע מדעי ואנאליזות, אך האלגוריתם מספק כלי הרבה יותר פרקטי המטרה לשמה פותח. האלגוריתם הקליני רשום על דף אחד שכל חדר טראומה יכול לתלות על הקיר או להטמיע במחשב ולהשתמש בו במקרה הצורך, גם כדי להכין את החדר לקליטה של פצועים וגם כאשר פצועים מגיעים ומתחילים לטפל בהם.

"אנו רואים חשיבות גדולה בהמשך מחקר על הפציעות הללו, גם מבחינת הטיפול המתמשך במהלך האשפוז בבית החולים והשיקום", מסכמת ד"ר כהן. "הבנת הפציעות המורכבות הללו והטיפול הנכון בהן היא מפתח להצלת חיים ולהתמודדות מוצלחת עם תרחישים של פגיעות הדף, הן בשדה הקרב והן בעורף האזרחי".

נושאים קשורים:  פציעות הדף,  פגיעות טראומה,  איכילוב,  חדשות,  ד"ר אייל חשביה,  ד"ר נטע כהן,  מלחמת חרבות ברזל
תגובות