במוקד 101 של מד"א התקבלו בשנה החולפת למעלה מ-3.644 מיליון שיחות, ובממוצע בכל 8.6 שניות התקבלת שיחת 101 במד"א. רכבי החירום של מד"א הוזנקו בשנת 2023 1,447,561 פעם - בכל 21.7 שניות בממוצע הוזנק צוות. שירותי הדם של מד"א מתרימים בכל שנה כ-300,000 מנות דם, כאשר בשנת 2023 הותרמו 336,456 מנות דם.
עוד בעניין דומה
נתונים אלה הוצגו בסוף השבוע (ה') על ידי אלי בין, מנכ"ל מד"א, לחברי ועדת הבריאות בכנסת בסיור שערכו בבנק הדם של מד"א. בין סיפר על פעילות בנק הדם ומוקד החירום, על מרכזיות מד"א בפעילות ההצלה הארצית ועל הצורך לחזקו ולהעניק לו את היכולות להעניק לאזרח את מלוא העזרה. הוא ציין את הקצאת המשאבים לכל האזורים, כולל הפריפריה, ובניית מוקד ארצי בעיקר מתרומות.
יצחק ליבוביץ', מנהל מחלקת מדיניות בארגון, ציין כי פחות מ-50% מתקציב הארגון מגיע מאגרות-פינוי ואספקת דם, שמחירם נקבע ע"י הממשלה ולא עודכן כבר שנים. אגרת הפינוי משולמת היום בהיקף של כ-80% על ידי קופות החולים. בנוסף, מחיר מנת דם שמד"א מקבל מבתי החולים איננו מבטא את עלות התפעול והוא עדיין גרעוני.
הוא סיפר על 3.4 מיליוני שיחות חירום בשנה, הנענות על ידי כ-37 אלף מתנדבים ו-14 אלף כונני חירום, המפעילים 1,824 אמבולנסים וניידות טיפול נמרץ ב-206 תחנות ונקודות הזנקה בארץ, וכן 46 רכבי התרמות דם, ארבעה מסוקים, 280 רכבי תגובה מיידית, 633 אופנועים, 100 אופנים חשמליים, 16 טרקטורונים וכן ג'יפים וסירות הצלה.
בנוסף, בנק החלב של מד"א מספק בכל שנה אלפי ליטרים של חלב אם שעומד בתקנים הקפדניים ביותר לפגיות, ובתקופת המלחמה גם לעשרות תינוקות שהתייתמו, שאמהותיהן נחטפו או נפצעו, או לתינוקות של אמהות שגויסו לצה"ל.
ליבוביץ' סיפר על פעילות הארגון עם פרוץ הטבח בשבעה באוקטובר, על הכוננות לפני החג, הזנקת הכוחות עם קבלת הדיווחים הראשונים, גיוס תרומות דם כבר באותו בוקר לאור זיהוי המציאות, ומשימת המחבלים, עם מפה מדויקת, להשתלט על תחנת מד"א בשדרות. הוא הדגיש כי חמשת חללי מד"א בשבעה באוקטובר לא נכללו בתיקון חוק בתי הקברות הצבאיים, כשם שנכללו שוטרים, סוהרים וכבאים.
לדבריו, מאז שבעה באוקטובר נתרמו 400 אמבולנסים נוספים למד"א, והומלץ על הפעלתם של 75 אמבולנסים ממוגני ירי שתקציבם הממשלתי טרם הועבר, אלא שאגודות הידידים בעולם הן אלו שגייסו את כל הסכום הנדרש.
בנוסף, כ-500 אלף איש עברו קורסי החייאה ועזרה ראשונה בכ-17,000 קורסים ברחבי הארץ בשנה החולפת, כ-60,000 מתוכם הודרכו במסגרת קורסי העזרה הראשונה החינמיים, שהדריך מד"א במקלטים ובמרחבים המוגנים כחלק מהשירות לציבור בזמן המלחמה.
בשנת 2024 הקים מד"א, בשיתוף ארגון המיילדות בישראל, את פרויקט "פותחות ציר", במהלכו עשרות מיילדות מקצועיות צוידו על ידי מד"א בציוד רפואי, ומוזנקות במקביל לניידת טיפול נמרץ על מנת לסייע לנשים הכורעות ללדת. בשלב הראשון של הפרויקט הצטרפו עשרות מיילדות בצפון הארץ ורבות נוספות משאר חלקי הארץ עתידות להצטרף בהמשך.
כחלק מלקחי שבעה באוקטובר יזם מד"א בנוסף את פרויקט "מגן", שמטרתו להכשיר את העורף לשעת חירום. במסגרת הפרויקט הוכשרו אלפי אזרחים, בהם חברי כיתות כוננות, עובדי רשויות, פקחים ועוד להענקת טיפול רפואי ראשוני. משתתפי הפרויקט צוידו על ידי מד"א בציוד רפואי ויוכלו להעניק את המענה הראשוני במקרה הצורך גם באירועים בהם ישנו ניתוק של ישוב מדרכי גישה עקב אירוע אסון טבע, מלחמה וחדירת מחבלים.
נשיא מד"א העולמי, השר לשעבר גלעד ארדן, קבל על מקור התקצוב של מד"א בעיקר מאגרות-פינוי שלא עודכנו כבר שנים ועלותן האמיתית היא כמעט פי שלושה וציין את ההכרח לפתח את היכולות הטכנולוגיות בפיקוד ושליטה של כונני מד"א.
יו"ר ועדת הבריאות, ח"כ יוני משריקי (ש"ס), הדגיש את התמודדות צוותי מגן דוד אדום מיד עם פרוץ הקרבות, "במסירות ובמקצועיות, אשר שילמו מחיר קשה, כשכל הציבור בישראל מלא הוקרה תודה והשתאות. מד"א הוא הארגון המוביל ובעל האחריות והסמכות הבלעדית להצלת חיים בישראל – ויש להעניק לו את כל הכלים לשאת באחריות זו".