ד"ר סעדיה סלים, מומחה ברפואה דחופה ברמב"ם, שב לאחרונה מהתנדבות בניירובי, בירת קניה, שאליה יצא במסגרת התמחות-על מתקדמת באולטרסאונד קליני באוניברסיטת מקגיל בקנדה.
עוד בעניין דומה
בשלבים האחרונים של תכנית הפלושיפ באולטרסאונד קליני (PoCUS) השתתף ד"ר סלים בפרויקט התנדבותי של העמותה הקנדית ללימודי PoCUS, שמטרתה להעניק לרופאים כלים אבחנתיים מצילי חיים באמצעות אולטרסאונד בבתי חולים ואזורים מרוחקים עם משאבים מוגבלים, ללא גישה לצילומי חזה, CT ואמצעי דימות מתקדמים.
"התחלתי את התכנית ביולי 2023 והיא צפויה להסתיים ביוני השנה", מספר ד"ר סלים. "במהלך הפלושיפ השתתפתי במספר קורסים של לימוד אולטרסאונד כמרצה ומדריך. הקורס האחרון ללימוד אולטרסאונד נערך בקוסטה ריקה, שם הוצע לי להתנדב ללמד רופאים באפריקה. מדובר בהתנדבות מלאה שיצאתי אליה יחד עם רופאים קנדים נוספים".
ד"ר סלים התנדב לקיים את ההכשרות במשך שבועיים בבית החולים קנייאטה נאשיונל שבניירובי. הרופאים משתתפי הקורס הגיעו ממדינות רבות ביבשת אפריקה ובין השאר גם מקניה, טנזניה ואתיופיה.
החלק הראשון של ההכשרה התבצע בקורס מובנה שכלל הרצאות תיאורטיות, הדגמות מעשיות על מתנדבים, הדרכה צמודה בזמן סריקות אמיתיות ומבחנים עיוניים ומעשיים, כאשר הדגש היה על שימוש בטכנולוגיית POCUS במצבי חירום, כדי לאפשר קבלת החלטות מהירה בתנאי שטח קשים. "לצד הכשרה לשימוש בטכנולוגיה הכשרנו רופאים לשמש כמדריכים כדי שיחזרו למדינותיהם ושם יעבירו את הידע שרכשו מאיתנו", מספר ד"ר סלים.
במהלך הקורס נוצרו קשרים עם מנהלי בתי חולים ומחלקות להמשך שיתופי פעולה ולהעברת הרצאות דרך כלי ועידה דיגיטליים לרופאים בבתי חולים מתחומים שונים, פרמדיקים ורופאים במרפאות באזורים מרוחקים.
"ישראל היא מובילה עולמית בתחום הרפואה, ולרופאים ישראלים יש הרבה מה לתרום, במיוחד במדינות עם גישה מוגבלת לאמצעי דימות מתקדמים. עבורי, זו שליחות לחלוק ידע ולהעצים רופאים כדי שיוכלו להעניק טיפול טוב יותר למטופלים שלהם", אומר ד"ר סלים.
"עד עכשיו היינו עיוורים, עכשיו אנחנו יכולים לראות"
על תמונת המצב אליה נחשף באפריקה, הוא מספר: "חוסר במשאבים הוא אתגר מרכזי במערכת הבריאות המקומית. בבתי חולים רבים בקניה אין CT ולעתים אפילו אולטרסאונד בסיסי אינו זמין 24/7. בנוסף, יש מחסור בציוד רפואי חיוני ובכוח אדם מיומן. אתגר נוסף הוא הפער ברמות הידע - חלק מהרופאים כבר נחשפו ומכירים את כלי האולטרסאונד, בעוד שאחרים היו חסרי ניסיון לחלוטין ולכן נדרש תהליך למידה מותאם אישית.
"הפתיע אותי עד כמה הרופאים שם מסתמכים על בדיקות קליניות בלבד בשל היעדר אמצעי דימות. זה חידד לי עד כמה האפשרות שפתחנו בפניהם להשתמש ב-POCUS הוא כלי משנה מציאות עבורם. בנוסף, הופתעתי מהמחויבות וההתלהבות של הרופאים המקומיים, הם באמת רוצים ללמוד, לשפר ולהציל חיים למרות התנאים הקשים".
התגובות של הרופאים האפריקאים המחישו יותר מכל את המשמעות של יוזמות כאלו. "במקרה אחד ניגש אלי אחד הרופאים שם ואמר, 'עד עכשיו היינו עיוורים, עכשיו אנחנו יכולים לראות'. במקרה נוסף פנה אלי רופא אחר בסוף יום הדרכות ארוך ואמר לי, 'אנחנו לא רק לומדים כלי חדש, אנחנו לומדים לחשוב אחרת'. זה היה רגע חזק שהבהיר לי שהכשרה כזו לא רק מוסיפה מיומנות טכנית, אלא משנה את כל הגישה הרפואית שלהם.
"זו בעיני התשובה הכי טובה לשאלה למה אנחנו עושים את מה שאנחנו עושים, וזה מה שלקחתי איתי מהחוויה הזו - לראות איך הידע והכישורים שלנו משנים חיים של אחרים. זה חיזק בי את ההבנה שההשפעה האמיתית של רופא לא נמדדת רק בטיפול במטופל יחיד, אלא גם ביכולת להעצים אחרים ולתת להם כלים להציל חיים.
"כרופא ישראלי, אני רואה בכך לא רק שליחות מקצועית אלא גם גאווה גדולה, לייצג את מדינת ישראל והרפואה הישראלית, הידועה בחדשנות ובמצוינות שלה; לחלוק ידע שיכול להציל חיים והיכולת להביא את הידע הזה למקומות שבהם הוא יכול לעשות שינוי אמיתי זוהי זכות גדולה. ברפואה, כמו בחיים, היכולת לתת לאחרים היא שמעניקה לנו משמעות אמיתית. אני חוזר מאפריקה עם תחושת שליחות חזקה יותר. הידע הרפואי הוא כוח אדיר, אבל הוא שווה באמת רק כשמשתפים אותו עם אחרים".