בתרגיל תרחישי חירום שערך משרד הבריאות בשבוע שעבר נבדקה מוכנות המערכת לתרחישים שונים ובהם ירי טילים בהיקף נרחב, אירועים רבי נפגעים ופגיעות ישירות באתרים אסטרטגיים דוגמת תחנות כוח ושדה תעופה, מתקפת סייבר, שיבושי תקשורת ועוד. על כך דיווחה אתמול (ב') אור הדר ב-ynet.
עוד בעניין דומה
התרגיל שנערך בבתי החולים נפתח עם החלטות שהתקבלו על ידי הרשות העליונה לחירום ואשפוז, שנגעו לרידוד מאושפזים בבתי החולים לתפוסה מירבית של 60% ומוכנות לתגבור כוח אדם נרחב. תרחישים נוספים שנכללו בתרגיל כללו נפילות של שברי יירוט בירושלים ובמשרדי ממשלה, פגיעה ישירה בבית מלון, בבית חולים ובמוסד גריאטרי ואף אירוע טוקסיקולוגיה המוני (אט"ה) של דליפת גז אמוניה בעקבות פגיעה במפעל, אירוע שלא תורגל במשרד הבריאות כבר שנים. בנוסף, הושם דגש בתרגיל על התמודדות בבתי חולים שאינם ממוגנים, מענים של המערך לבריאות הנפש ופתרונות לעומס באמצעות ויסות שניניוני.
בשיחה עם דוקטורס אונלי אומר ד"ר ספי מנדלוביץ', המשנה למנכ"ל משרד הבריאות: "לפני שנה אף אחד לא ידע איך להפעיל נוהל עלטה, שכולל בין היתר פינוי חולים שזקוקים למכשירים שמחוברים לחשמל. בשנה וחצי האחרונות משרד הבריאות ומערכת הבריאות השקיעו מאמצים רבים על פיתוח יכולות של גמישות מירבית ויכולת עבודה בתנאים של חוסר ודאות.
"ברור לנו שהדרך לעשות זאת היא באמצעות יצירת שיתופי פעולה בין הארגונים – מטה המשרד, כלל בתי החולים, קופות החולים ארגוני הצלה ובריאות ושיתוף פעולה הדוק עם צה"ל, וזאת לצד יצירת מערכות לשליטה ובקרה ותרגול רב. תוך כדי כך יש לשמור על שגרת חירום, מוכנות גבוהה מחד והקפדה על כל מה שניתן לעשות על מנת שלא לפגוע בשירותי השגרה שניתנים לציבור, מאידך".
12 מכלולים פועלים במשרד הבריאות במצב חירום, בהם מכלול אשפוז שעוקב בין היתר אחרי העומס בבתי החולים, מכלול לוגיסטיקה שעוסק גם במלאי מנות דם למד"א ובתי החולים, ומכלול כוח אדם, אחד האתגרים המשמעותיים שאיתם מתמודדת מערכת הבריאות. מאז פרוץ המלחמה פעלה המערכת למציאת פתרונות, בייחוד על רקע גיוס נרחב של רופאים מילואימניקים למערכה. בין השאר הוחלט על "בתי חולים תאומים" – שמסייעים לבתי חולים אחרים, שדרוג נוהל לתגבור של העיר אילת במקרה של מתקפת טילים וגיוס רופאים מתנדבים מחו"ל.