חדשות

כ-2,500 מכורים לסמים בישראל נמצאים בסכנה מיידית למוות ממנת יתר

על פי הערכת הרשות למאבק באלימות, סמים ואלכוהול, רוב המכורים לסמים שמצויים בסכנה מיידית למוות ממנת יתר הם דיירי רחוב

מוות ממנת יתר. אילוסטרציה

בישראל כ-2,500 מכורים לסמים הנמצאים בסכנה מיידית למוות ממנת יתר. צרכני הסמים הקשים כמו הרואין – הנקראים גם "סמי רחוב" – הם בין הנפגעים העיקריים. על פי הערכת הרשות למאבק באלימות סמים ואלכוהול רוב המכורים לסמים שמצויים בסכנה מיידית למוות ממנת יתר הם דיירי רחוב.

על פי נתונים שונים שפורסמו באחרונה בארה"ב, שבה מנת יתר של סמים ומשככי כאב היא בגדר מגיפה – מדינה זו היא "אלופת העולם" במספר המתים ממנת יתר – 25% מכלל האנשים שהסמים והתרופות הרגו אותם.

על פי הערכות שונות מתים בעולם מדי שנה בין 115,900 ל-230,100 בני אדם ממנת יתר ובאופן מיוחד ממשככי כאב אופיואידים, ורוב המקרים, מעריכים גורמי רפואה, ניתנים למניעה. יש לציין כי אין הסכמה מלאה בין הגופים השונים לגבי מימדיה של התופעה.

על פי נתונים של סוכנות האו"ם לסמים ופשיעה שפורסמו ב-2017, שיעור המתים השנתי ממנת יתר בארה"ב עומד על 245.8 למיליון איש אבל ה-CDC פרסם נתון (גם הוא הערכה) שב-2016 מתו "רק" 64,700 בני אדם. איסלנד מדורגת במקום השני עם 221.2 מתים למיליון. בקנדה לפי מקבץ נתונים אחר מתו ב-2016 לפחות 2,946 אנשים ומינואר עד ספטמבר 2017 מתו 2,923 איש ממנת יתר.

לגבי יבשת אסיה, אין כנראה נתונים מבוססים אבל ההערכה היא ש-35% מכלל המתים ממנת יתר בעולם הם מיבשת זאת. בעשור הראשון של המאה ה-21 מתו במדינות האיחוד האירופי יותר מ-70 אלף בני אדם (ב-2015 בלבד מדובר היה ב-7,585) אבל אם מצרפים לנתונים אלה גם את נורבגיה וטורקיה, מתו באותה שנה 8,441 איש.

ביום שישי שעבר צוין היום הבינלאומי להעלאת המודעות למוות ממנת יתר – "הזדמנות לעורר דיון על מניעת מוות ממנת יתר של סמים ואלכוהול ולהדגיש את הצורך בלקיחת אחריות חברתית להתמודדות עם הבעיה, לצד עידוד הפעלת תכניות לאומיות למניעת השימוש בסמים" .

זו השנה השנייה שנושא זה מצוין בישראל. הפעילויות, בעיקר הסברתיות, נעשות בכמה מסגרות ובאחריות המחלקה לטיפול בהתמכרויות באגף לבריאות הנפש במשרד הבריאות. זו פועלת בנושא הזה ב-12 מרכזים רפואיים בארץ ובשיתוף פעולה עם רשויות נוספות המעורבות בטיפול בנפגעי סמים, ביניהן הרשות למאבק באלימות, סמים ואלכוהול, משרדי הרווחה, החינוך, המשפטים, ביטחון הפנים, רשות האוכלוסין, ההגירה ומעברי הגבול ומשרד האוצר.

הרשות למאבק באלימות, סמים ואלכוהול, שבה והדגישה כי מנת יתר של סמים, כמו הרואין, "יוצרת שיבושים חמורים במנגנוני הפיקוח של המוח, עד כדי קריסה מוחלטת של מערכת העצבים".

משרד הבריאות הציג לרגל יום המודעות "סימנים למנת יתר: כאשר צרכן סמים אינו מגיב לסביבה, מדגים נשימה איטית, חרחורים או הפסקת נשימה; מגיע לאובדן הכרה ולא ניתן להעיר אותו. תסמינים נוספים: שפתיים וקצות אצבעות כחולות או אפורות. ידיים או רגליים רפויות ואישונים מוקטנים".

ד"ר פאולה רושקה, מנהלת המחלקה לטיפול בהתמכרויות במשרד הבריאות, מסרה: "הטיפול בהתמכרות לסמים הוא מורכב וחוצה דיסצפלינות שונות. המטרה המרכזית היא לטפל במכורים ולהחזירם לחיים נורמטיביים בחברה. מניעת מוות ממנת יתר היא לכן מטרה ראשונית וחשובה בטיפול בהם".

יש לציין שרוב המקרים של נטילת מנת יתר מתרחשים בנוכחות אדם אחר ומחוץ למתקנים רפואיים. כיום המכורים לסמים שנטלו מנת יתר מקבלים תרופה באמצעות זריקה לאחר הגעתו של צוות האמבולנס או בהגיעם לחדר מיון בבית החולים.

לאחרונה הוגש לוועדה הציבורית להרחבת סל שירותי הבריאות לשנת 2019, תרסיס אף המכיל אנטידוט (סותרן) הנוגד את ההשפעה של מנת היתר ועשוי להציל חיים. התרסיס יאפשר נגישות של האנטידוט גם מחוץ למתקנים רפואיים כך שבני משפחה, חברים או אנשי צוות במרכזים בקהילה יוכלו להגיש עזרה במהירות עוד לפני הגעת צוותי מד"א, ובכך להוות מרכיב חשוב במניעת מוות ממנת יתר.

נושאים קשורים:  מנת יתר,  שימוש בסמים,  מכורים לסמים,  נרקומנים,  הרואין,  חדשות,  רשות למאבק באלימות סמים ואלכוהול,  טיפול בהתמכרויות,  מוות ממנת יתר
תגובות