צנתר מרכזי

פקקת ורידים אסימפטומטית בעקבות צנתר מרכזי בילדים המאושפזים בטיפול נמרץ

בילדים בטיפול נמרץ הסובלים מפקקת ורידים אסימפטומטית, בעקבות הכנסת צנתר מרכזי, אין צורך בטיפול. לרוב הפקקת תחלוף מעצמה, ללא סיבוכים מידיים או בטווח הארוך

11.03.2019, 16:49
קריש דם (אילוסטרציה)
קריש דם (אילוסטרציה)

פקקת ורידים אסימפטומטית בילדים, בעקבות הכנסת צנתר ורידי מרכזי (Central line), משתנה בשכיחותה, שנעה בין 5% ל-69%. שיעור הסיבוכים המידיים והסיבוכים בטווח הארוך במטופלים אלו, כמו לדוגמא תסמונת פוסט-תרומבוטית, אינו ידוע.

מחקר פרוספקטיבי זה, בדק את התוצא ב-189 מטופלים שאושפזו בטיפול נמרץ ילדים. מטרת המחקר הייתה לקבוע את השכיחות של פקקת ורידים אסימפטומטית הקשורה לצנתר מרכזי, במהלך האשפוז בבית החולים. כמו כן, לקבוע את השכיחות של פקקת ורידים אסימפטומטית שנשארה ותסמונת פוסט-תרומבוטית עם קליניקה משמעותית, שנתיים לאחר האשפוז. בנוסף, במסגרת המחקר זוהו גורמי סיכון הקשורים להתפתחות פקקת ורידים בעקבות צנתר מרכזי.

בשונה ממחקרים קודמים בנושא, הילדים שזוהו עם פקקת ורידים אסימפטומטית הקשורה לצנתר מרכזי, לא קיבלו כל טיפול (הצוות הקליני נשאר מסומא). במסגרת מחקר העוקבה השלם, בוצע מעקב אחר המטופלים במשך שנתיים, על מנת לקבוע את ההתקדמות הטבעית של פקקת ורידים אסימפטומטית.

על ידי בדיקת אולטרסאונד שבוצעה ב-146 ילדים, הודגמה שכיחות של פקקת ורידים אסימפטומטית בעקבות הכנסת צנתר ורידי מרכזי ב-21.9% מהילדים. מתוכם 2 ילדים פיתחו סימפטומים. בהמשך המעקב, ב-126 מהילדים הפקקת לא התרחבה לפי הדגמה רדיולוגית. גם לא נצפתה עדות קלינית לתסחיף. על ידי שימוש ב-2 דירוגים שונים, הקיימים להערכת תסמונת פוסט-תרומבוטית, דווחה תסמונת משמעותית ב-2 ילדים (אחד עם פקקת סימפטומטית ואחד עם פקקת אסימפטומטית). עם זאת, לאף אחד מהילדים לא היה ליקוי תפקודי.

בנוסף, נמצא כי דום לב במהלך אשפוז, הינו גורם סיכון לפקקת אסימפטומטית בעקבות צנתר מרכזי. הכנסת צנתר מרכזי פמורלי, נמצאה כגורם פרוגנוסטי לפקקת ורידים שארית, שנתיים לאחר מכן.

מחקר זה קורא תיגר על הדעה הרווחת לפיה ילדים בטיפול נמרץ עם פקקת אסימפטומטית בעקבות צנתר מרכזי ורידי, נדרשים לטיפול עם נוגדי קרישה. כמו כן הודגם במחקר זה, כי השכיחות של סיבוכים מידיים או בטווח הארוך, הינה נמוכה. עם זאת, עדיין נדרש מחקר נרחב יותר, אשר יאשש את הממצאים ויצדיק אי מתן טיפול בילדים אלו.

מקור: 

Jones S. et al. (2019) Blood. 133, 857

נושאים קשורים:  צנתר מרכזי,  פקקת ורידים,  טיפול נמרץ ילדים,  תסמונת פוסט-תרומבוטית,  מחקרים
תגובות