קורונה בישראל

מחדל במיגון הצוותים הרפואיים - הרופאים זועמים: "מפקירים אותנו"

21 רופאים כבר נדבקו בנגיף, יותר מ-2,500 אנשי צוות רפואי נמצאים בבידוד ואילו במשרד הבריאות הורו לנהל את מלאי ציוד המגן בצמצום | הרופאים נאלצים לקנות מכיסם מסיכות ולעשות שימוש חוזר בציוד המגן על חייהם

צוות רפואי מקבל חולה קורונה ב""שערי צדק". צילום: יונתן סינדל/ פלאש 90

רופאים בתי חולים ברחבי הארץ ממשיכים לדווח על היעדר ציוד מיגון אישי הולם עבורם. נכון לאמש (ב'), 21 רופאים ואנשי צוות רפואי בישראל נדבקו בנגיף הקורונה ו-2,593 מקרב הצוותים הרפואיים בכל מוסדות הבריאות בישראל הוכנסו לבידוד, מהם 862 רופאים.

ד"ר זאב פלדמן, יו"ר ארגון רופאי המדינה (אר"מ) ומ"מ יו"ר ההסתדרות הרפואית, הגיב לעדויות הרופאים על היעדר ציוד מיגון הולם בבתי החולים ועל הדילמות שניצבות בפניהם כשהם ניגשים לטפל בחולים: "הדיווחים על מחסור בציוד מיגון צריכים להדליק אור אדום מהבהב לציבור ולממשלה.

"הצבנו, ואנו ממשיכים להציב למנהלי בתי החולים, קופות החולים משרד הבריאות וממשלת ישראל דרישה שאיננה משתמעת לשתי פנים: הגנו עלינו, מגנו אותנו! אין פשרות בהגנה עלינו כדי שנוכל להמשיך ולמלא את שליחותינו ולטפל בחולים, גם אם צריך להוציא כרגע עשרות מיליוני שקלים כדי לעשות זאת".

הרופאים דורשים, שכל איש צוות רפואי שנחשף במסגרת תפקידו לנגיף הקורונה ונאלץ לשהות בבידוד או חלילה חלה, יוכר כחולה במחלת מקצוע ויזכה לכל ההגנות הסוציאליות הנובעות מכך. "אל תפקירו את הצוותים הרפואיים בשעת מבחן זו!", קרא פלדמן.

"מסיכות N95 נעלמו מהמחלקות. בשביל לקבל מסיכה כירורגית היה צריך לפנות ולבקש במיוחד. הודיעו לנו להשתמש בהן בשימוש רב פעמי. אז אתה בודק מטופל, הוא משתעל עליך ואחר כך הולך לבדוק מטופל אחר עם אותה המסיכה"

עקב כמה מקרים של אנשי רפואה שנדבקו בקורונה, מפלס הלחץ, החששות ואפילו הפחדים בקרב המטפלים עולה והטענות על מחסור חמור בציוד הנחוץ כדי להישמר מהנגיף רק גוברות. חלק מהרופאים נאלצים לקנות בעצמם מסיכות מחשש לבריאותם, ובמשרד הבריאות טוענים: "אין שום חוסר, מדובר בחיסכון מכוון".

כך למשל דווח בערוץ 12 כי עולה "מפלס הדאגה של הצוותים הרפואיים הקולטים את הנדבקים ומטפלים בהם במחלקות מבודדות. עדויות שהגיעו מבתי החולים השונים מציירות תמונה מטרידה שבה האנשים החשובים מכולם בהתמודדות עם המשבר מושלכים אל המערכה ללא הציוד הנדרש כדי לשמור על בריאותם ומרגישים מופקרים אל מול הסכנה".

אחד הרופאים סיפר כי בבית החולים שבו הוא עובד "היתה ההנהלה עסוקה בביקורת מנהלתית ובה הושקע הרבה זמן – וזאת כאשר הקורונה כבר היתה כאן והיה ברור שזה עניין של זמן עד שהמחלקות הפנימיות יתמלאו בחולים, אלא שהצוותים בהם לא עברו הדרכה מתאימה וגם לא נעשתה הדרכת צוותי המיון. היא נדחתה ממש לרגע האחרון כי כל המשאבים הופנו לעניין הביקורת".

רופאים סיפרו כי "מסיכות N95 נעלמו מהמחלקות. בשביל לקבל מסיכה כירורגית היה צריך לפנות ולבקש במיוחד. הודיעו לנו להשתמש בהן בשימוש רב פעמי. אז אתה בודק מטופל, הוא משתעל עליך ואחר כך הולך לבדוק מטופל אחר עם אותה המסיכה".

סקר שנערך בקרב צוותים רפואיים בבתי החולים ובקופות העלה: 96% ציינו כמעט אין להשיג מסכות בתקן N95 ו-73% ציינו כי גם מסיכות כירורגיות רגילות אינן בנמצא. 71% התלוננו על מחסור בחליפות וחלוקי בידוד ו-71% על מחסור במיגון לעיניים, 37% על מחסור במטושים

עדות אחרת: "אחד המתמחים שנדבק בבית החולים במרכז הארץ נמצא שלילי יומיים קודם לכן. אז עולה השאלה אם הבדיקות הללו אמינות. אתה, כרופא, חוזר הביתה מהעבודה אבל אתה מרגיש לא מוגן. עולה החשש שאתה חושף את בני משפחתך לזיהום. אנשי צוות עזבו את בתיהם כדי להגן על המשפחה, חלק שכרו לעצמם דירות Airbnb. מבקשים טובות מחברים בתעשיית התרופות שיעזרו לנו עם המסיכות" .

סקר שערך ארגון מרשם של המתמחים בדק חוסרים בציוד מיגון לצוותים הרפואיים בבתי החולים ובקופות החולים. 96% ציינו כמעט אין להשיג מסכות בתקן N95 ו-73% ציינו כי גם מסיכות כירורגיות רגילות אינן בנמצא. 71% התלוננו על מחסור בחליפות וחלוקי בידוד ו-71% על מחסור במיגון לעיניים, 37% על מחסור במטושים.

עם זאת, "איכילוב" מסר אתמול ש"משאיות עמוסות ציוד מיגון ממשיכות להגיע". בשבועיים האחרונים נרכשו מסיכות, מטושים, חומרי חיטוי וציוד נוסף בשווי 4.5 מיליון שקל עבור הצוותים הרפואיים.

במשרד הבריאות טוענים כי אין מחסור בציוד רפואי ויש מספיק ממנו במחסני החירום, אך לבקשת המשרד הארגונים השונים, מצמצמים את השימוש רק למקרים שבהם יש צורך במגע ישיר עם חולה. "כמויות גדולות נמצאות בתהליך רכש מכל מיני מקורות בעולם וייצור מקומי", הוסיף על כך המשנה למנכ"ל משרד הבריאות איתמר גרוטו.

פרופ' גרוטו אמר לחדשות ערוץ 12: "מבחינת הכמויות, יש מלאי מספיק של ציוד חירום. הכמות שהוקצנו לארגוני הבריאות מספקת לימים הקרובים. מנהלי הארגונים הונחו למנוע בזבוז ולעשות שימוש יעיל בציוד. אנחנו עוד לא הגענו לימים שצריך להתמגן 24/7 אבל המצב דינמי. שומרים את המלאים שיש בבתי החולים אבל מנהלים אותם בצמצום".

נושאים קשורים:  נגיף הקורונה,  ציוד מגן,  מחסור בציוד,  מסיכה,  משרד הבריאות,  ד''ר זאב פלדמן
תגובות

המון אנשים שמתפרנסים בלי בושה על החשבון האזרחים, מרקמים את מדפים של מוצרי מיגון ומוכרים במחירים פי 10 , גם סופרפארמים מהעלים את המחירים לכל המוצרים האלה. העניין צריך להיות מטופל ע״י משרד הבריאות והמשטרה

אנונימי/ת
17.03.2020, 23:10

ואיזה הזוי זה שאין הוראה של משרד הבריאות שרופאים בני מעל 60 ישבו בבית ולא ילכו לעבודה !!!