מחקרים - נגיף הקורונה

התחזית שהתממשה: העברת נגיף קורונה ע"י חיות בר נראתה במחקר ב-2015

במחקר שפורסם לפני חמש שנים ב-Nature Medicine יצרו חוקרים מסין נגיף כימרי מחלבוני נגיף שנלקחו מעכברים ומעטלפים – הנגיף הראה יכולת להשתכפל באופן יעיל בתאים אנושיים בדרכי האוויר

התגלה נגיף קורונה נוסף המתאכסן בעטלפים. צילום: אילוסטרציה

כבר לפני חמש שנים הציג צוות חוקרים מווהאן, סין, יחד עם חוקרים אחרים במוסדות שונים בעולם, ממצאי מחקר שכיום ניתן לראות בו "תחזית" למה שמתרחש עתה. הצוות יצר נגיף כימרי מחלבוני נגיף שנלקחו מעכברים ומעטלפים, ומהלך זה הראה יכולת שכפול מרשימה של הנגיף שנוצר, הן in-vivo והן in-vitro.

התפרצות המחלות שמחולליהן הם נגיפי משפחת הקורונה, ה-SARS-COV של תחילת המאה ה-21 וה-MERS (Middle Eastern Respiratory syndrome) לאחר מכן הדגישו את הסכנה שבהעברת נגיפים מזנים שונים מחיות בר לבני אדם.

במחקר שפורסם ב-Nature Medicine בשנת 2015, הוערך פוטנציאל גרימת המחלה של נגיף דמוי SARS בשם SHC014-CoV אשר בזמנו היה מצוי בעטלפי פרסה בסין. באמצעות שיטות גנטיות יצרו החוקרים ואפיינו נגיף כימרי (יצירת הכלאה) המכיל נגיף קורונה SHC014 מעטלפים ונגיף SARS-CoV מעכברים.

החוקרים מצאו כי הנגיף הכימרי יכול להשתכפל באופן יעיל בתאים אנושיים בדרכי האוויר ולהגיע לטיטרים in-vitro הדומים לאלה של נגיף ה-SARS שגרם בזמנו למגיפת ה-SARS.

בנוסף, ניסוי שהחוקרים ביצעו in-vivo הדגים שכפול של הנגיף הכימרי בריאות של עכבר ופתולוגיה משמעותית שנגרמה בגללו.

הערכה של טיפולים ואמצעי מניעה קיימים כנגד נגיף ה-SARS הראתה יעילות נמוכה כנגד הנגיף הכימרי. נוגדנים חד-שבטיים והן חיסונים לא הצליחו לנטרל את הנגיף הכימרי או לספק הגנה מפניו.

החוקרים סיכמו את ממצאיהם בהדגישם כי הצליחו ליצור נגיף כימרי בעל יכולת שכפול משמעותית הן in-vivo והן in-vitro וכי הם סבורים שקיים סיכון להתפרצות של SARS-CoV חוזרת באמצעות נגיפים הקיימים באוכלוסיות העטלפים. אפשר לראות בדיווח הנ"ל תחזית שהתממשה עתה.

עם זאת יש לציין שלגבי מקור ה-SARS-CoV2 שחולל את ה-COVID19, עלו גם השערות נוספות: לא עטלפים "סומנו" כמקור הפצתו, אלא גם יונק אחר, פנגולין ("דוב הנמלים"). לפני כן עלתה סברה שמקורו בכלל בנחשים אלא שזו נפלה כאשר הופיעו ממצאים אחרים.

נושאים קשורים:  נגיף הקורונה,  עטלפים,  נגיף כימרי,  מגיפה,  סארס,  קורונה,  חדשות,  מחקרים
תגובות