קורונה עולמי

סין הטילה מגבלות חמורות על פרסום מחקרים בנושא מקור נגיף הקורונה

לאחר שארה"ב האשימה את ממשלת סין כי לא דיווחה נתוני אמת בזמן על המחלה, ה-CNN מדווח הבוקר: מחקרים בסין על מקור הנגיף יעברו בדיקה קפדנית ויתפרסמו רק לאחר אישורם של גורמים בשלטון המרכזי

מחקרים בסין. אילוסטרציה

לאחר שיועץ נשיא ארה"ב לעניין הקורונה פרופ' אנתוני פאוצ'י האשים את סין בכך שלא גילתה בזמן אמת לשאר העולם כי נגיף הקורונה למעשה מידבק ומועבר מאדם לאדם ובמשך כשבועיים התעקשה לדווח שההדבקה היא רק מבעל חיים לבן אדם שבא עימו במגע ישיר, מיהרה ממשלת סין להטיל מגבלות חדשות על פרסום מחקרים אקדמיים העוסקים במקורו של נגיף הקורונה.

על ההנחיה החדשה של הממשלה הסינית דיווחו הבוקר (ב') סוכנויות החדשות הבינלאומיות. הן למדו על כך גם מהודעות מקוונות שפרסמו שתי אוניברסיטאות סיניות. הודעותיהן הוסרו כעבור זמן מה מהרשת, ככל הנראה בהוראת השלטונות.

על פי המדיניות החדשה, שעליה דיווחה הבוקר רשת CNN, כל העבודות האקדמיות בנושא הנגיף יהיו כפופות מעתה לבחינה נוספת לפני שיוגשו לפרסום. מחקרים על מקור הנגיף יעברו בדיקה קפדנית יותר ויהיו חייבים להיות מאושרים על ידי גורמים בשלטון המרכזי.

מומחה רפואי מהונג קונג, ששיתף פעולה בחודש פברואר עם סין כדי לפרסם ניתוח קליני על הנגיף בכתב עת רפואי בינלאומי, אמר כי עבודתו לא עברה אז בדיקה כזאת.

אמצעי הביטחון החדשים שנוקטת הממשלה הסינית הם כנראה ניסיון נוסף שלה לשלוט בנרטיב בדבר מקור הנגיף הקטלני. כשהחלה ההתפרצות בדצמבר בעיר ווהאן נמסר תחילה כי מקור הנגיף בבעלי חיים שנמכרו בשוק מקומי. במשך כמה ימים נאמר כי מדובר בנחשים, אחר כך בעטלפים ולבסוף סומן פנגולין כמקור הנגיף לפני שחוקרים חזרו והצביעו על מקורו בזן מסוים של עטלפים.

מאז סוף ינואר, חוקרים סינים פרסמו שורה של מחקרים על הנגיף בכתבי עת רפואיים בינלאומיים נחשבים. כמה מהממצאים על מקרים מוקדמים של הקורונה - כמו מתי החלה לראשונה ההידבקות בין אדם לאדם - העלו שאלות על ההסברים שסיפקה הממשלה הסינית וגרמו למחלוקות ברשתות החברתיות הסיניות. כעת נראה כי הרשויות בסין מהדקות את שליטתן על פרסום המחקרים העוסקים בנגיף.

לפי הדיווח, חוקר סיני, שבחר להישאר בעילום שם מחשש לנקמה מצד הרשויות, אמר כי ההנחיה החדשה היא התפתחות מדאיגה שעלולה להכשיל מחקר מדעי חשוב. "אני חושב שמדובר במהלך משולב מצד הממשלה הסינית כדי לשלוט בנרטיב על מנת שלא יודגש כי מקור ההתפרצות העולמית הוא מסין. אני לא מאמין שבאמת יתירו עתה מחקר אובייקטיבי על מקור הנגיף מחולל המחלה".

נושאים קשורים:  נגיף הקורונה,  עטלפים,  מחקרים אקדמיים,  ממשלת סין,  סין,  ארה"ב,  מגיפה,  קורונה
תגובות