קורונה עולמי

דו"ח סיני מעיד: האזהרה מפני המגיפה וההדבקה מאדם לאדם פורסמה באיחור

מומחים מעריכים: אם האזהרה וצעדי הזהירות בסין היו מופעלים שבוע מוקדם יותר, מדינות העולם היו נערכות טוב יותר להתמודדות עם התפשטות הנגיף ומספר המתים היה קטן בשני שלישים

מגיפת הקורונה בסין. צילום: שאטרסטוק

תחקיר של סוכנות החדשות הבינלאומית AP שהופץ אתמול (ד') לכלי התקשורת השונים הצביע על כך שהרשויות בסין התעכבו שישה ימים לפני שפרסמו אזהרה על סכנת מגיפת הקורונה, שהחלה להתפשט ממדינה זאת לשאר העולם.

בתחקיר צוין כי שר הבריאות בממשלת סין אמר לעמיתיו כי "המצב בעיר ווהאן במחוז חוביי חמור ומורכב", אבל נשיא סין לא מיהר לנקוט באמצעים הנדרשים. אילו היתה מתפרסמת האזהרה מוקדם יותר, היתה  נמנעת קריסת מערכת הבריאות בעיר ווהאן וגם שאר העולם היה נערך טוב יותר להתמודדות עם התפשטות הנגיף.

בשישה הימים שחלפו מאז ששר הבריאות של סין הודיע על המצב בווהאן ולאחר שמנהיגי סין הסכימו בינם לבין עצמם שהתפשטות הנגיף היא אכן מגיפה, בווהאן התארחו עשרות אלפי תיירים ומיליוני בני אדם טיילו ברחבי סין לקראת חגיגות ראש השנה הסינית. כשנשיא סין שי ג'ינפינג פרסם אזהרה רשמית לציבור ב-20 בינואר, יותר מ-3,000 אזרחים כבר נדבקו בנגיף. כל הנתונים הללו הם מתוך דו"ח פנימי של הממשל בסין שהגיע לידי סוכנות AP.

העיכוב בפרסום האזהרה, שנמשך בין 14 ל-20 בינואר, לא היה הטעות הראשונה של הממשל בסין במסגרת מאמציו לרסן את התפרצות הנגיף. ממשלות אחרות בעולם "גררו רגליים" בשבועות הראשונים של ההתפרצות ובחלקן אפילו כמה חודשים לפני שהחלו להיערך ולהגיב. הניסיון של הממשל בסין להימנע מפניקה ציבורית הכשיר את התנאים להתפרצות שהובילה להידבקות בנגיף של 2,084,042 בני אדם בעולם ולמותם של 134,669 (נכון לבוקר זה, ה', 09:00). כדאי לשים לב לכך שרק לפני 14 יום היה מספר הנדבקים רק מיליון.

מומחים שעקבו אחרי ההתנהלות של גורמי הממשל בסין ולהשלכות שהיו לכך על שאר העולם ציינו כי "אם בסין היו פועלים שישה ימים מוקדם יותר, מספר הנדבקים היה כנראה נמוך באופן משמעותי ורשויות הבריאות היו מצליחות לעמוד בעומס. ייתכן שאף היו מצליחים אפילו למנוע את קריסת הממסד הרפואי בווהאן". לעומת זאת, יש מומחים אחרים, נמסר בתחקיר, הטוענים כי השהיית האזהרה לציבור דווקא היתה זהירה ופעולות אחרות שננקטו נעשו במהירות.

בסין הבינו שמדובר במגיפה רק לאחר שתאילנד דיווחה ב-13 בינואר על מקרה ראשון בתחומה ורק לאחר שמאות חולי קורונה הציפו את בתי החולים, החל הממשל בסין לעצב תכנית פעולה כלל ארצית כנגד התפשטות הנגיף.

הממשל בבייג'ינג מכחיש מאז טענות על הסתרת מידע מפני ממשלות העולם. סין טוענת כי דיווחה על המצב לארגון הבריאות העולמי ברגע שהובנה עוצמת המגיפה. "הטענות לטיוח או לחוסר שקיפות מצד הממשל הסיני חסרות שחר", אמר דובר משרד החוץ בבייג'ינג במסיבת עיתונאים בשבוע שעבר.

אלא שהדו"ח הפנימי הציג תמונת מצב שונה. שר הבריאות הזהיר מפני אפשרות של הדבקה מאדם לאדם ומפני תנועת אנשים שתפיץ את הנגיף עוד יותר, אבל אזהרתו לא נקלטה. ראש המרכז לפיקוח מחלות ומניעתן בסין עדיין דבק בעמדתו: "אנחנו מעריכים שהסיכוי לכך שהנגיף עובר מאדם לאדם נמוך", אמר.

רק ב-20 בינואר, כאמור שישה ימים לאחר האזהרה הראשונה, התייחס לכך לראשונה נשיא סין והתבטא "יש לקחת ברצינות את ההתפרצות" והורה לנקוט בכל צעדי הזהירות האפשריים. במקביל, בראיון לטלוויזיה הסינית הודה לראשונה אפידמיולוג בכיר שהנגיף אכן מועבר גם בין בני אדם. מחקר שנערך בשלב מאוחר יותר העריך שאם צעדי הזהירות היו מופעלים שבוע מוקדם יותר, מספר המתים היה קטן בכדי שני שלישים.

נושאים קשורים:  סין,  נגיף הקורונה,  מגיפה,  קורונה
תגובות
17.04.2020, 14:06

AP הפכה לכלי שמשרת את הממשל האמריקאי במאבקו מול סין ושואף להכשיר את הנשיא הפשלן .מערכת הבריאות הפדרלית בארה"ב מותשת שנים בהשפעת אג'נדה אינדיווידואליסטית נאו ליברלית מוכרת שגם במדינה מזרח תיכונית מוכרת מקרוב נעשה מאמץ לחקותה.

אנונימי/ת
17.04.2020, 17:38

חכמה בדיעבד