קורונה בישראל

רופאים מ"שיבא" ומומחים מצה"ל פיתחו מערכת הנשמה ייחודית לחולי קורונה

המערכת מאפשרת הסבה של מכונות עזר נשימתי ביתיות למכונת הנשמה המתאימה לטיפול בחולי קורונה קשים ומורדמים. 100 ערכות יועברו ל"שיבא" בתחילת השבוע

הניסוי שהתקיים ב"שיבא" על בסיס סימולטור. צילום: דובר צה"ל

המרכז הרפואי שיבא בתל השומר ויחידה 81 במערך המבצעים המיוחדים של אגף המודיעין, שקדו בארבעת השבועות האחרונים על פיתוח חדשני של מערכת המאפשרת הסבה של מכונות עזר נשימתי ביתיות למכונת הנשמה המתאימה לטיפול בחולי קורונה קשים ומורדמים.

שיאו של תהליך הפיתוח בפרויקט "אוויר לנשימה" התרחש השבוע בניסוי שהתקיים ב"שיבא" על בסיס סימולטור מתקדם של "מסר" - המרכז הארצי לסימולציה רפואית ב"שיבא", כשהסימולטור דימה מצבי קיצון הדומים לסיטואציות שבהן נתקל הצוות הרפואי בטיפול בחולי הקורונה הקשים. חברות Laerdal ו"לפידות מדיקל" סייעו להביא את הסימולטור לארץ – ל"שיבא" ול"מסר".

הסבת מכונות העזר הנשימתי הביתיות למכונת הנשמה מלאה לחולים מורדמים ומשותקים נעשתה תוך מתן מענה למאפיינים קריטיים כמו מערכת המנטרת את כלל הפרמטרים החשובים לרופא ומספקת את המידע הנדרש לצד התראות מלאות, סכימת הנשמה להנשמה חודרנית, מניעת פליטת מזהמים לחלל האוויר והכנסת יכולת הזנת חמצן באחוזים גבוהים. המערכת מבוססת על מכשירים הנמצאים בזמינות גבוהה בבתי החולים ואצל היצרנים בעולם.

ד"ר עמיר זבטני. "לא נגיע למצב שבו רופאים יצטרכו להתלבט את מי להנשים ואת מי לא"

בתחילת השבוע יקבל "שיבא" 100 ערכות של מכונות, שיהוו את החלופה הראשונה לשימוש במקרה של הצפת בית החולים בחולים מונשמים מעבר לכמות המכונות הקיימת כעת.

על המוניטור החדש שפותח לטובת הפרויקט רשמו "שיבא" ויחידה 81 פטנט. המוניטור יאפשר בהמשך הסבה של מכונות נוספות למכונות הנשמה המתאימות להנשמת חולי קורונה.

ד"ר עמית זבטני, שמוביל את הפרויקט מטעם "שיבא": "הקו המנחה בתכנון המערכת היה להתכונן לתסריט הגרוע מכל, שכולנו מקווים שלא יתממש – הצפה של בתי החולים בחולי קורונה הזקוקים להנשמה, ללא יכולת לתת מענה לכולם. מבחינתנו, לא נגיע למצב שבו רופאים יצטרכו להתלבט את מי להנשים ואת מי לא. למעשה, פיתחנו בעזרת ד"ר יצחק כהן ממערך ההרדמה וד"ר אמיר און ממכון הריאות ב'שיבא' מענה קל ונוח לתפעול, זמין ואפקטיבי להנשמה של חולים קשים ומורדמים, בתקווה שלא ייעשה בו שימוש".

ד"ר אמיר און, מנהל מכון הריאות ומרכז תחום פתרונות הנשמה למטופלי קורונה ב"שיבא": "מפני שהריאות הן האיבר העיקרי שנפגע מסיבוכי הקורונה, ובשל החשש ממחסור במכונות הנשמה בתרחישי קיצון, התמקדנו בהסבה של מכשיר עזר נשימתי ביתי למכשיר היכול לתמוך בהנשמה של חולה עם פגיעה ריאתית קשה של הקורונה. מיזם זה הוא חלק ממגוון פרויקטים בהם אנו עוסקים כפתרון לחוסר במכונות הנשמה, כמענה לצורך באמצעי מיגון למטופלים ולנשאים של הווירוס וכדרך לשפר את המיגון של הצוותים הרפואיים".

ד"ר איל צימליכמן, סגן מנהל המרכז הרפואי לרפואה וחדשנות: "הפיתוח מהווה דוגמה מצוינת לאסטרטגיית החדשנות של שיבא, ARC, המקדמת בין השאר שיתופי פעולה רחבים בין סקטורים שונים במטרה להוביל לפיתוחים פורצי דרך".

נושאים קשורים:  קורונה,  מכונות הנשמה,  בית החולים שיבא,  ד"ר אמיר און,  טיפול נמרץ,  צה"ל,  מגיפה,  חדשות,  פרופ' איל צימליכמן
תגובות