קורונה בישראל

"מנכ"ל משרד הבריאות מטיל עלינו אימה - מצביא שאינו מבקר בשטח"

מחריפה הביקורת שמשמיעים רופאים בכירים כלפי משרד הבריאות על דרך ניהול משבר הקורונה: "המשרד מנוהל על ידי אנשים חרדתיים ומשדר תבוסתנות - הציבור צריך להפגין נגד המשרד על דרך ניהול המערכה"

שר הבריאות היוצא יעקב ליצמן ומנכ"ל משרד הבריאות היוצא משה בר סימן טוב. צילום: פלאש 90

מחריפה הביקורת שמשמיעים רופאים בכירים כלפי משרד הבריאות על דרך ניהול משבר הקורונה. אמש (מוצ"ש) תקפה פרופ' עידית מטות, יו"ר איגוד המרדימים ומנהלת מערך ההרדמה והטיפול הנמרץ ב"איכילוב" ובהנהלת מטה הקורונה בבית החולים את התנהלות משרד הבריאות והעומד בראשו, המנכ"ל משה בר סימן טוב. בראיון לתכנית "פגוש את העיתונות" בערוץ 12 אמרה: "קבלת ההחלטות מאוד בעייתית, המשרד מנוהל על ידי אנשים חרדתיים, משדר תבוסתנות. מנכ"ל המשרד מטיל עלינו אימה כבר כמה חודשים. זה מצביא שלא מבקר בשטח".

פרופ' מטות מתחה ביקורת קשה דומה גם בדיון שהתקיים ביום חמישי שעבר בהשתתפות כ-50 מראשי האיגודים המקצועיים בהסתדרות הרפואית.

בראיון אמרה פרופ' מטות: "יש פה מצביא שלא ביקר את האוגדות. מערכת הבריאות עומדת, נכון לעכשיו, בעומסים בכל הקשור למספר המונשמים מבין החולים וזאת משום שיש בתי חולים רבים ברחבי הארץ שבהם אין חולי קורונה מונשמים וביניהם רמב"ם, זיו, כרמל ועפולה. בבית החולים סורוקה בבאר שבע יש כרגע שני מונשמים בלבד".

פרופ' עידית מטות: "מנכ"ל משרד הבריאות צריך להיות רופא מכהן, מישהו שעובד בתחום ויודע מה קורה. הציבור צריך לצאת ולהפגין נגד משרד הבריאות על דרך הניהול של המערכה"

עוד טענה פרופ' מטות כי ברקע המאמץ סביב נגיף הקורונה "יש הזנחה בטיפול במחלות אחרות. אני מצפה ממשה בר סימן טוב שיגיע לשטח ויראה בעצמו את המתרחש ושאנחנו מוכנים לחזור ל-100% פעילות. מגבילים אותנו בפתיחת חדרי ניתוח, רק 40% מהם מורשים להיפתח ואני אומרת: תנו לנו לעבוד. יש אנשים שמחכים חודשים לניתוחים חשובים מאוד וההמתנה הזאת היא גישה לא נכונה. יש גם לאפשר למשפחות לשהות לצד יקיריהם בכל בתי החולים ברחבי הארץ, גם בצל הנגיף, כפי שהדבר נעשה ב'איכילוב' - זה התפקיד שלנו".

"אני תמיד אמרתי", הוסיפה פרופ' מטות", "שמנכ"ל משרד הבריאות צריך להיות רופא מכהן, מישהו שעובד בתחום ויודע מה קורה. הציבור צריך לצאת ולהפגין נגד משרד הבריאות על דרך הניהול של המערכה".

פרופ' חגי לוין: "צריך לקבל החלטות לפי נתונים, ולא לפי גחמות, הנתונים הגולמיים על הקורונה לא זמינים לאנשי מקצוע בתוך המשרד וגם מחוצה לו, והם לא יכולים להציע מה צריך לדעתם לעשות.

בדיון ב"זום" שהתקיים בשבוע שעבר ביוזמת הר"י הושמעה ביקורת קשה וממוקדת עוד יותר. משרד הבריאות והנהלתו הואשמו בקבלת החלטות לפי גחמות; על כך שהנתונים הגולמיים על התחלואה אינם בהישג יד ובעיקר נטען בדיון ש"המשרד יצר אווירה של פאניקה".

בדיווח על הדיון שפרסם הבוקר (א') רן רזניק ב"ישראל היום" הובאו עוד ציטוטים מדברי הרופאים הבכירים שהשתתפו בו. פרופ' חגי לוין, יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור, אמר: "צריך לקבל החלטות לפי נתונים, ולא לפי גחמות, הנתונים הגולמיים על הקורונה לא זמינים לאנשי מקצוע בתוך המשרד וגם מחוצה לו, והם לא יכולים להציע מה צריך לדעתם לעשות. אנחנו (הרופאים) יכולים להתמודד עם הקורונה הרבה יותר טוב. זו איננה בריאות הציבור למנוע מאנשים לעשות פעילות גופנית או לקבל טיפול רפואי. קורה כאן דבר מטורף ומדהים. אי אפשר לדעת על מגע בין אנשים רק על פי נתונים סלולריים, זה לא עובד וזה חסר תועלת לחלוטין. זה דומה לכך שהיו מציעים שהטיפול בקורונה ייעשה רק על ידי רובוטים".

פרופ' לוין גם מתח ביקורת על הזנחת החקירות האפידמיולוגיות המבוצעות רק באמצעות השב"כ ולא על ידי אחיות ורופאי בריאות הציבור.

פרופ' מטות התריעה: "משרד הבריאות נמצא במקום נטול נתונים. חלק מההחלטות תלושות מהמציאות. מה שהזוי הוא שחלק ממה שקורה נובע מ'התקפי חרדה' במשרד הבריאות. אין להם מספיק נתונים והנתונים לא מספיק מעניינים אותם. הם מובלים על ידי חרדות.

"יש עכשיו תור ענק של חולים שמחכים לקבל ניתוחים שחייבים לקבל אותם. לעיכובים שנכפו יהיה מחיר שלא ייאמן. חולי הקורונה הם לא משהו שאי אפשר להכיל אותו. הם איתנו כדי להישאר וההצלחות שלנו בקרב החולים הקשים הן לא גדולות, סביב 30%-25% ואז אנחנו שמחים. אנחנו לומדים הרבה על הקורונה והיא לא דומה לשום שפעת שאי פעם הכרנו, אבל חייבת להיות איזושהי חזרה לשגרה והבנה שהמשך הפרדה בין הצוותים המטפלים בקורונה לבין האחרים ממש לא אפשרי".

בכיר לשעבר במשרד האוצר: "בר סימן טוב כל הזמן דוחף לצעדים מאוד קיצוניים של סגר על הציבור מפני שהוא יודע יותר מכל אחד אחר כמה מערכת הבריאות לא מוכנה למצב של מגיפה. והסיבה שהוא יודע יותר טוב מכל אדם אחר היא בגלל שהוא יצר את המצב הזה"

פרופ' אייל לשם, מנהל המכון לרפואת מטיילים ומחלות טרופיות ב"שיבא", אמר: "הטיפול בכ-30 חולים קשים ומונשמים ב'שיבא' הביא כבר להשבתה למעשה של שתי מחלקות פנימיות וכן של המחלקה לטיפול נמרץ כללי". כן התריע ש"מצב של 100 חולים קשים ומונשמים עלול להביא להשבתת כל שאר בית החולים, ואילו במצב של 200 חולים קשה כבר לא יהיה להם הרבה סיכוי לשרוד, גם אם יהיו להם מספיק מכונות הנשמה. צריך להתכונן גם למצב המורכב מאוד שבו נצטרך לטפל בבת אחת במאות חולים קשים ומונשמים".

פרופ' לשם העלה את החשש שבחורף הבא עלולה להתרחש התפרצות מחודשת של הקורונה, שיחד עם התפרצות של השפעת העונתית, "עלולה להביא לתמותה גבוהה מאוד כי לא נוכל להחזיק מעמד במצב כזה". לכן הציע למשרד הבריאות לעודד את הציבור להתחסן לשפעת בחודשים אוקטובר-נובמבר השנה. פרופ' לוין העיר: "יש צורך דחוף לקדם את החקיקה נגד מתנגדי החיסונים".

עם זאת, נמסר בדיווח על הדיון כי "קיימת הכרה נרחבת אצל חלק ניכר מהרופאים הבכירים לחשיבות הרבה של הציבור לשמירה על ההגבלות המיוחדות שעליהן הורה משרד הבריאות וכי ההגבלות הן בין הגורמים שהביאו לכך שבישראל המגיפה נמצאת בשליטה ושיעור התמותה מהמחלה נמוך יחסית בהשוואה למדינות אחרות בעולם".

"בר סימן טוב הוא איש מאוד מוכשר, אבל לא פתוח בעליל לשמוע דעות אחרות, הוא מאוד בגישת ה'אני ואין בלתי'. זה בא לידי ביטוי בעיקר ביחס שלו לסגר. הוא חושב שהסגר צריך להיות הרמטי ושהשיקול היחיד הוא שיקול בריאותי"

ביום שישי פורסמה בידיעות אחרונות כתבת תחקיר על בר סימן טוב שבו מתוארת שיטת עבודתו במשרד שכלפיה יש ביקורת קשה מצד הרופאים ובכירים לשעבר שעזבו את המשרד. "הוא איש כוחני. תמיד חושב שהוא יודע הכל, תמיד צודק", צוטט אחד הגורמים. "שומר קרוב אליו רק את מי שחושב כמוהו ומהנהן בראש ואומר כן", הוסיף בכיר לשעבר במערכת הבריאות. "הוא תמיד נותן לך תחושה שהוא יודע הכי טוב. אפילו בנושאי רפואה, למרות שהוא לא רופא", צוטטה בכירה לשעבר במשרד הבריאות. "בר סימן טוב חושב שעשרה קבין של חוכמה ירדו לעולם ושהוא קיבל 11 מתוכם", הוסיף בכיר ותיק במשרד הבריאות.

בין השאר צוטט בכיר לשעבר במשרד האוצר: "בר סימן טוב כל הזמן דוחף לצעדים מאוד קיצוניים של סגר על הציבור מפני שהוא יודע יותר מכל אחד אחר כמה מערכת הבריאות לא מוכנה למצב של מגיפה. והסיבה שהוא יודע יותר טוב מכל אדם אחר היא בגלל שהוא יצר את המצב הזה, יש לו אחריות שלמה עליו".

גורם שהשתתף בדיונים האינטימיים ביותר שניהל ראש הממשלה סביב משבר הקורונה, סיפר: "בהתחלה, הניהול שלו את המשבר היה מוצלח, אבל איפשהו בדרך, דברים קצת היטשטשו. בר סימן טוב הוא איש מאוד מוכשר, אבל לא פתוח בעליל לשמוע דעות אחרות, הוא מאוד בגישת ה'אני ואין בלתי'. זה בא לידי ביטוי בעיקר ביחס שלו לסגר. הוא חושב שהסגר צריך להיות הרמטי ושהשיקול היחיד הוא שיקול בריאותי".

בתגובה לדברי פרופ' מטות, מסר מנכ"ל משרד הבריאות בר סימן טוב: "הדברים שנאמרו ובצורה שנאמרו מעידים יותר על המרואיינת. הנהלים שנכתבים על ידי חטיבת רפואה במשרד הבריאות נכתבים על ידי רופאים. המתקפה המשולחת כל רסן נובעת מאינטרסים כלכליים ולא מדאגה לבריאות הציבור". בתגובה נוספת מסר משרד הבריאות: "אנחנו פועלים באופן שקוף ורציף בשלל פלטפורמות מידע. הנתונים הגולמיים קיימים באתר המשרד בצורה זמינה לכל".

נושאים קשורים:  נגיף הקורונה,  משרד הבריאות,  פרופ' עידית מטות,  מגיפת הקורונה,  חדשות,  פרופ' חגי לוין,  פרופ' אייל לשם,  מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן-טוב
תגובות
26.04.2020, 10:15

doctorsonly מטעמי ארוחת הבוקר שלכם מתובלים חזק
-
הנה סדר יום אפשרי למנכ"ל משרד הבריאות
מטות היא "אוגדונרית" (מטפורה שלה) מעולה שתסחוף אחריה את הטובים ביותר בתחומי הקריטיקל : הרדמה , טיפול נמרץ , כאב , טראומה
תן להם כבר לפתוח את חדרי הניתוח - מה שיזריק חיים למרכזים הרפואיים הגדולים והקטנים ויניע גלגלי מערכת הבריאות לטובת כולם.
מחפש אליבי מדעי להקלה בסגר ? הנה חגי לוין ושני פרופסורים ל FinTech מסכמים נתונים מהעולם (עזוב את חוכמת הבדיעבד שכתובה בכותרת "הסגר היה מיותר" . אל תיקח ללב , הסגר עזר לכולם להתאפס )
רוצה מתכון למוטיבציה עבור שר הבריאות החדש ?
מאמרו של קלוגר המצוין "מקורונה לרפורמה" מונח לפתחך באתר הזה.

-
כל המוכשרים שעזרו למדינה לעבור שלב ראשון במגיפה הבלתי מוכרת , בספק נעצרת , צריכים להפסיק לנעוץ את הקולמוסים שלהם אחד לשני בתוך הלב

29.04.2020, 09:09

תודה

אנונימי/ת
26.04.2020, 10:47

שמישהו יסביר לי, למה לא לרכז את כל חולי הקורונה במקום אחד (מכסימום 2), ולהחזיר את כל בתי החולים לנורמאליות. לפי מה שנראה, בקרוב לא יהיו לנו 3000 חולי קורונה מונשמים.

אנונימי/ת
26.04.2020, 12:12

סופסוף מישהו אומר את האמת. על ניהול הסגר וענייני בריאות הציבור, איני אמון ולכן לא אחווה דיעה.
אבל כל ההשתלשלות בבתי החולים, ההיסטריה, חוסר ההקשבה ובעיקר הידע היו ונשארו נוראים. העסק עבד לפחות בתחומים שאני מכיר כמליציות של בתי חולים ואפילו בגוף כביכול הכי אחיד (בתי החולים של כללית) , איש איש וחיפוש המסכות בהתחלה ונוהלים פירטיים.
מסימן טוב ויורד לגרוטו, עזרא, סדצקי וכל השאר- מי מהם בכלל חי בשנים האחרונות בית חולים? מי בכלל מבין מול מה עומדים ועם מי? חוץ מאקרדטציות ומדדי איכות , מי מהם בכלל התעניין איך בית חולים באמת קם או נופל.
זה כמו הפלזמות במלחמת לבנון השנייה- אנשים שלא באמת מבינים מהו בית חולים ולא טורחים אפילו לשים תחתם פרויקטור שבאמת מבין בזה.

אנונימי/ת
26.04.2020, 20:54

פרופוגנדה מתוזמרת שלא מנסה אפילו להסתיר ולטשטש את התיאום שלה.

אנונימי/ת
16.06.2020, 15:54

א. מנהל ממש לא חייב להיות רופא. מנהל צריך להיות אדם שיודע לנהל, יודע לגייס סביבו יועצים נכונים, ומכיר את המערכת היטב. להיפך, רופא שמגיע וחווה את הקשיים של התחום שלו עשוי להיות פחות פתוח להבנת קשיים בדיספלינות אחרות. בדיוק כמו השאלה אם ממשלה צריכה שרים טכנוקרטים (רמז: הרוב גורסים שזה לא מוצלח).
ב. הגיע הזמן שהרופאים יפסיקו להתנהג כאחרוני הפופוליסטים ויתנו כבוד לקולגות שלהם. זיהומולוגים לא מבינים לעומק בהתפשטות מחלות, כירורגים לא מבינים בהתפשטות מחלות, וכך גם מרדימים. רופאי בריאות ציבור ואפידימיולוגים כן. תנו להם את בקרדיט ותפסיקו להתערב בנושאים שאתם לא מבינים. כל ביקורת שאינה מהדיספלינות האלו צריכה להיות על אופן קבלת ההחלטות ולא טיבן.

אנונימי/ת
05.07.2020, 15:14

גם יכול להיות שבמחקר הבא יפריחו את מסקנות המחקר הבא.....מצאתם כבר רופא/פרופסור/חוקר שיודע משהו על הקורונה? משהו רציני? כי מי שקורא מה שקורה בעולם לא יודע בדיוק. או לא יודע בכלל. משער. ממחקר למחקר כוחנו מתמעט. כאן הרופאים יודעים הכל. יש גל שני? היה ראשון? יהייה שלישי? מלווה בשפעת? פחחח