קורונה בישראל

מומחים מהבינתחומי בהרצליה: אין די כוח אדם רפואי לטיפול במונשמים בחורף

המומחים מסכמים את לקחי גל המגיפה הראשון בישראל וטוענים: ההיערכות לגל שני של קורונה משולב עם תחלואת שפעת בחורף מצריכה הכשרת 200 רופאים ואלף אחיות לטיפול במונשמים

מונשם ביחידה לטיפול נמרץ. צילום: אילוסטרציה

צוות בינתחומי שהובילו פרופ' צבי אקשטיין ממכון אהרן במרכז הבינתחומי בהרצליה, לשעבר המשנה לנגיד בנק ישראל, והפיזיקאי פרופ' דב שורץ מאוניברסיטת בן גוריון, לשעבר המדען הראשי של הוועדה לאנרגיה אטומית, משלים דו"ח מקיף המרכז את כל לקחי הגל הראשון של מגיפת הקורונה בישראל מההיבטים האפידמיולוגיים, הכלכליים והניהוליים.

הדו"ח יכלול המלצות להיערכות לגל הבא. בצוות גם רופאי טיפול נמרץ, בריאות הציבור ופנימאים, מנהלים בכירים במערכת הבריאות, כלכלנים והיסטוריונית של מערכת הבריאות. כך מדווחת הבוקר (ד') רוני לינדר ב"דה מרקר".

בדיווח נמסר כי הצוות הגיע למסקנה כי כאשר קיים עתה צפי לגל שני של קורונה בחורף שיהיה משולב עם תחלואת שפעת ממושכת, אזי בתסריט הקיצוני ביותר של הפניית כל משאבי מערכת הבריאות אל חולי הקורונה המונשמים יהיה ניתן לטפל בו זמנית בלא יותר מכ-500 חולים כאלה. אבל הבעיה המרכזית איננה מספר מכונות ההנשמה או מיטות האשפוז אלא כוח האדם. הצוות  מצא כי אילו כל מחלקות הטיפול נמרץ קורונה בישראל שהוקמו היו פועלות בתפוסה מלאה היה ניתן לטפל זו זמנית בכ-250 חולי קורונה מונשמים בלבד. בשיא הגל האחרון היו 140 מונשמים בכל המחלקות יחד.

פרופ' שורץ התבטא: "הנשמה בו זמנית של 500 חולי קורונה תהיה אפשרית רק אם יוכרז מצב חירום כללי שבו בתי החולים יעברו לטיפולים מצילי חיים בלבד; חלק מהרופאים יוכשרו ויעברו לעבוד בפנימיות וביחידות טיפול נמרץ רגילות, לצד הבכירים המנוסים במחלקות. חלק מהפנימאים יופנו לטיפול נמרץ קורונה ויידרש גיוס מאסיבי של כוח אדם נוסף. אם בתי החולים יעברו למתכונת חירום מלאה, יכולת ההנשמה של חולי קורונה תהיה כ-350 מונשמים בו זמנית, לכל היותר".

כמו כן הגיע הצוות למסקנה ש"יש להכשיר בתקופה הקרובה עוד כ-200 רופאים ורופאות, ועוד כ-1,000 אחים ואחיות, חלקם באמצעות הסטה פנימית של הרופאים בתוך מערכת האשפוז אבל מוצע לגייס רופאים ורופאות גם מקופות החולים או לגייס לשם כך רופאים ומתמחים החיים בחו"ל, רופאים בוגרי לימודי חו"ל שיעברו מבחנים וישמשו כסטז'רים, רופאים מצה"ל, רופאים שפרשו בשנים האחרונות ורופאים ישראלים צעירים בעלי רישיון הממתינים להתקבל להתמחות שבה בחרו".

קושי גדול יותר הוא בגיוס האחים והאחיות שכן קיים עתה מחסור בהם בפנימיות. מוצע לגייס סטודנטים לרפואה שיוכשרו בזריזות לעבודה סיעודית בסיסית וכן לגייס אחיות מצה"ל.

במסמך נוסף שהכין פרופ' אקשטיין ועליו מדווחת מירב ארלוזורוב ב"דה מרקר" הובאה המסקנה שהצלחת ישראל במאבק בגל מגיפת הקורונה שבו היתה בארץ תמותה נמוכה של החולים נובעת כמעט כולו מהגיל הצעיר של האוכלוסיה בישראל. עוד ציין הניתוח שביצע פרופ' אקשטיין כי "הצעדים שנקטה הממשלה כמו הטלת סגר כללי היו שגויים ועלו באובדן מיותר של תוצר לאומי המוערך ב-20-70 מיליארד שקל.

נושאים קשורים:  חדשות,  פרופ' צבי אקשטיין,  פרופ' דב שורץ,  המרכז הבינתחומי בהרצליה,  מגיפת הקורונה,  מונשמים,  טיפול נמרץ,  כוח אדם רפואי,  קורונה
תגובות