COVID-19 בישראל

"חייבים לעשות רביזיה בחוק הקאפ ולהתאים אותו למצב האמיתי"

יו"ר ארגון רופאי המדינה, ד"ר זאב פלדמן, בביקורת קשה על האוצר ועל מנגנון ההרעבה של בתי החולים: "אין היגיון שבתקופת הקורונה תרחף סכנה לפיטורי רופאים ואחיות כי אין מקורות תקציביים"

"אנו מתבשרים כמעט מדי יום על פינוי וסגירת מחלקות על מנת לאשפז בהם חולים המאובחנים כחולי קורונה". צילום: יוסי זמיר/ פלאש 90

ביקורת קשה על האוצר ועל מנגנון ההרעבה של בתי החולים, הושמעה אתמול (ב') בדיון שקיימה ועדת הכנסת לביקורת המדינה שעסק בסכנת הקריסה הכלכלית של בתי החולים.

הדיון נערך על רקע כוונת האוצר ומשרד הבריאות להחיל שינויים בחוק הקאפ, שיהיה בתוקף לארבע שנים במקום לשלוש כמקובל, ושלטענת מנהלי בתי החולים הוא איננו מספק מענה לגידול בתחלואה ולהזדקנות האוכלוסיה, כאשר ההנחות שיקבלו קופות החולים על מחירון משרד הבריאות יגדלו מ-18.5% ל-21% ובתי החולים יקבלו תמריצים לקצר בימי האשפוז כשתוספת המשאבים למערכת תהיה רק כ-250 מיליון שקל בשנה, כשבפועל חסרים לה כמה מיליארדים. עוד בכוונת האוצר להעניק תוספת תקציבית רק למחלקות הפנימיות בתקציב גלובלי קבוע אבל בהתאם לביצועיהן.

ד"ר זאב פלדמן, סגן יו"ר הר"י ויו"ר אר"ם. "החוק הקיים מנציח ודאות של חוסר תקווה כלכלית לכלל בתי החולים". צילום: מרים אלסטר/ פלאש 90

בדיון אמר ד"ר זאב פלדמן, יו"ר ארגון רופאי המדינה, מנהל היחידה לנוירוכירורגיה ילדים ב"שיבא" ומ"מ יו"ר ההסתדרות הרפואית: "סך הגירעונות של מערכת הבריאות הוא 7-5 מיליארד שקל בשנה. נושא הדיון היום משקף את מנגנון ההרעבה של בתי החולים. האוצר מכריח את 'הדסה' להיות בגירעון תקציבי של 400 מיליון שקל בשנה, מכריח את בתי החולים למכור שירותים בהפסד ולתת מראש הנחה של 21% ממחיר המחירון של השירותים. הפערים מוגדלים ועמוקים עוד יותר עם ההנחות שניתנות לקופות החולים.

"בעומס הקיים כיום במחלקות הפנימיות", הוסיף פלדמן, "לא רק שלא משהים שחרור חולים, אלא שהם נאלצים לשכב במסדרון. ממוצע האשפוז ירד לארבעה ימים".

פלדמן הסביר כי ההנחות המסתכמות במאות מיליוני שקלים בשנה שכל בית חולים חייב לתת לקופות החולים מבטיחות את גירעונות הענק גם בארבע השנים הקרובות. "אין היגיון שבתקופת הקורונה תרחף סכנה לפיטורי רופאים ואחיות ובמקביל קיימת התארכות בהשגת תורים לטיפולים, כי אין מקורות תקציביים. חייבים לעשות רביזיה ב'חוק הקאפ'. חייבים להתאים אותו למצב האמיתי. חייבים 'לעשות שכל' בדבר הזה כדי לספק את השירותים הרפואיים להם ראויים אזרחי ישראל".

ד"ר זאב פלדמן דחה את הסברי האוצר: "הם אינם מדויקים. התוספות התקציביות שניתנו למערכת הן נומינליות מבלי שנלקחו בחשבון נושאים כמו הגידול באוכלוסיה לצד הגידול באוכלוסיית הזקנים הזקוקים ליותר טיפולים רפואיים. החוק הקיים מנציח ודאות של חוסר תקווה כלכלית לכלל בתי החולים בישראל לארבע השנים הקרובות.

יו"ר הוועדה לענייני ביקורת המדינה, ח"כ עפר שלח, אמר בדיון: "פרט למציאות המורכבת שבה אנחנו נמצאים, נדרשת כאן הסתכלות מחדש של כל הצדדים כולל משרד האוצר – צריך לבחון את כל המודל מתוך הבנה של הזדקנות אוכלוסיה".

מנהל ביה"ח רמב"ם, ד"ר מיקי הלברטל, אמר לוועדה שכיו"ר פורום המנהלים של בתי החולים הממשלתיים, הוא יכול להעיד ש"המערכת מורעבת עם ריב גלדיאטורים שכל אחד מנסה למשוך את השמיכה. גילנו להפתעתנו לפני שבועיים שיש הצעת חוק בנושא ובה תוספת גדולה בהנחות לקופות חולים. במהלך 2021 הצוותים הרפואיים יקוזזו ונראה שהמדינה לא למדה דבר מהאירוע של תחילת שנת 2020 שפגש אותנו עם מערכת בריאות בחסר שהתקשתה לספק שירות מתאים להתמודדות עם המגיפה.

"בתי החולים עושים כל מאמץ לטרפד את הקטנת כוח האדם המיועדת לחודש יולי 2021. המחויבות של בתי החולים היא לשמור ולהגדיל את מצבת כוח האדם באופן כזה שתהיה אפשרות לספק שירות מתאים לאוכלוסיית המדינה".

נושאים קשורים:  ד''ר זאב פלדמן,  חוק הקאפ,  ד"ר מיקי הלברטל,  ח"כ עפר שלח,  תקציב בתי החולים,  משרד האוצר,  מחלקות פנימיות,  הזדקנות האוכלוסיה,  קורונה
תגובות