יום האישה הבינלאומי

"לרדוף אחרי החלומות, תמיד להעז ולא לפחד לעשות את הבלתי אפשרי"

פרויקט מיוחד ליום האישה: זרקור על קריירה ענפה והישגים מקצועיים מרשימים של תריסר נשים בולטות ומשפיעות מתחומי הרפואה, הבריאות והפארמה, וגם: למי מהן יש רשיון לאמבולנס, מי רוקדת ריקודי בטן, מי היא אשת הברזל ומי חולמת לפרוש למלדיביים

יום האישה 2022. פרויקט מיוחד

לרגל יום האישה הבינלאומי שחל היום (ג'), דוקטורס אונלי, בפרויקט מיוחד, מלווה את הקריירה הענפה ואת ההישגים המקצועיים של 12 נשים בולטות ומשפיעות מתחומי הרפואה, הבריאות והפארמה בישראל. לצד ההישגים המרשימים, הן מספרות גם על חלומות הילדות שלהן, על השאיפות לעתיד וגם תורמות עצות זהב לצעירות שאפתניות בתחילת דרכן.  

ד"ר שרון אלרעי פרייס – ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות

ד"ר שרון אלרעי פרייס. צילום: דוברות משרד הבריאות

בתחילתו של הגל השני של מגיפת הקורונה, ביולי 2020, התבקשה ד"ר שרון אלרעי פרייס, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, על ידי  מנכ"ל משרד הבריאות לשעבר פרופ' חזי לוי, להחליף את פרופ' סיגל סדצקי שפרשה אז מתפקיד ראש שירותי בריאות הציבור. מאז, ד"ר אלרעי פרייס משמשת כגורם המקצועי הבכיר במשרד הבריאות המכווין את המלצות המשרד לממשלה, תוך בדיקה מתמדת של נתוני המגיפה והכוונת צעדי המדיניות בהתאם.

ד"ר אלרעי פרייס היתה שותפה בכירה להובלת מבצע החיסונים שהחל בגל השלישי ולניתוח הנתונים הראשון בעולם שהעיד על הצורך במנת חיסון שלישית (בוסטר) עקב דעיכת החיסון. היא הוזמנה להציג עבודה זו ב-FDA וב-CDC בארה"ב ובמדינות רבות במטרה לסייע לעולם לאור הניסיון שנצבר במדינת ישראל. במהלך המגיפה היתה שותפה לכ-20 מאמרים שסייעו לניהול המגיפה במתן מידע מקצועי לעולם.

היא סיימה את לימודי הרפואה בטכניון בהצטיינות בשנת 2000. סיימה סטאז' בהצטיינות במרכז רפואי רמב"ם וב-2002 החלה התמחות בפנימית במרכז רפואי כרמל בהובלתו של פרופ' חיים ביטרמן. במהלך ההתמחות היתה אחראית על המרפאה לאבחון מהיר ב"לין" וכן אחראית מחלקה פנימית א'2 בחטיבה הפנימית בבית החולים.

לאחר ההתמחות נסעה לארה"ב למרכז הרפואי Dartmouth-Hitchcock Medical Center בניו המפשייר להתמחות משולבת: התמחות-על במחלות זיהומיות ובתכנית Leadership in Preventive Medicine (LPMR) - התמחות ברפואה מונעת בדגש על ראייה מערכתית ושיפור איכות. במסגרת ההתמחות עשתה תואר שני בבריאות הציבור (MPH) ב-Dartmouth college.

בסיום ההתמחות המשולבת נבחרה ל-State Epidemiologist במשרד הבריאות של ניו המפשייר וכיהנה בתפקיד במשך שלוש שנים. במסגרת התפקיד שימשה יועצת בכירה לנושאי מחלות זיהומיות במדינה, הובילה חקירה של שתי התפרצויות ענק בעבודה צמודה מול ה-CDC, וכמו כן פיתחה תכנית אסטרטגית לקביעת יעדים למשרד הבריאות ומערכת לשיתוף מידע על מדדי בריאות הציבור.

לאחר שש שנים בארה"ב חזרה לישראל, השתלבה ביחידה למחלות זיהומיות ומניעת זיהומים במרכז רפואי כרמל וקיבלה הכרה כמומחית בבריאות הציבור בישראל. ב-2015 נבחרה להקים את מערך האיכות בבית החולים וב-2018 לסגנית מנהל בית החולים.

בין השנים 2017-2019 השתתפה בתכנית ענבר, תכנית משולבת של משרד הבריאות וארגון מעוז לקידום מנהיגות במערכת הבריאות הציבורית. במסגרת התכנית עשתה תואר שני במינהל עסקים (MBA) באוניברסיטת תל אביב, אותו סיימה בהצטיינות, וכן התמחות על במינהל רפואי.

ד"ר שרון אלרעי פרייס, בת 48, נשואה ואמא לארבעה בנים, גרה בחיפה:

לימודים: לימודי רפואה בטכניון, תואר שני בבריאות הציבור ב-Dartmouth College בארה"ב ותואר במינהל עסקים באוניברסיטת תל אביב.

מה חלמת לעשות "כשתהיי גדולה"? "תמיד רציתי להיות רופאה. הלימודים על גוף האדם ריתקו אותי ורציתי להבין איך הגוף עובד, מה קורה במחלות ואיך אפשר לטפל בהן. תמיד ראיתי את מקצוע הרפואה כמקצוע החשוב ביותר – לעזור לאנשים, להגן על החיים – מקצוע שהוא גם מרתק, גם מאתגר, גם מורכב וגם שליחות".

מה היו תחביבייך בילדות? "כילדה אהבתי מאוד לרקוד, לטייל, לקרוא ולצלם".

אילו תחומי עניין נוספים היום? "אוהבת לעשות סקי, לרוץ ולרקוד זומבה אבל הכי אני אוהבת להיות עם הילדים שלי - להשתולל, להתכרבל, לקרוא סיפורים ופשוט ליהנות מהם. לצערי, בשנתיים האחרונות זהו אחד החסרים הגדולים בחיי, שיש לי פחות זמן עם בעלי והילדים".

דבר אחד שעמיתייך לא יודעים עלייך? "אני מאוד אוהבת קריוקי אבל רק בחדר סגור עם חברים קרובים, שאפשר לרקוד ולזייף לידם".

איפה את רואה את עצמך בעוד עשור? "אני רואה את עצמי בתפקיד בעל משמעות במערכת הבריאות הציבורית, מערכת שאני גאה להיות חלק ממנה. יש לנו מערכת מצוינת, בקהילה, בבתי החולים ובלשכות הבריאות. אבל יש עוד הרבה מה לשפר בנגישות, בשוויון, בצמצום פערים, במניעה. הייתי רוצה שנתמקד גם בצוותים שלנו, הצוותים המעולים שעובדים מתוך שליחות גדולה בתנאים קשים ולרוב לא מתוגמלים. האנשים שעובדים במערכת הם חלק גדול מהחוזקה שלה. חייבים לשמור עליהם".

ועצה טובה שלך לצעירות שאפתניות בתחילת דרכן? "אל תפחדו לחלום בגדול ולשאוף גבוה, אבל גם  תשאירו את עצמכן פתוחות להזדמנויות שלא ציפיתן להן. החיים מתקדמים בדרכים לא צפויות ולעתים דווקא התפניות שאותן לא תכננתן מראש מביאות להזדמנויות יוצאות דופן ולמשמעות הכי גדולה. אל תפחדו לקפוץ ראש לפעמים. תסמכו על עצמכן שאתן מסוגלות".
__________________________________________

ד"ר אסנת לוקסנבורג – מנהלת חטיבת טכנולוגיות רפואיות, מידע ומחקר במשרד הבריאות

ד"ר אסנת לוקסנבורג. צילום: אלאונורה שילוב/ לעמ

ד"ר אסנת לוקסנבורג, רופאה בהכשרתה, בעלת התמחות בבריאות הציבור ומינהל רפואי, בעלת תואר שני במינהל עסקים, מכהנת כראש חטיבת טכנולוגיות רפואיות, מידע ומחקר במשרד הבריאות.

החטיבה אחראית על הרגולציה והאישור של כלל הטכנולוגיות הרפואיות במדינת ישראל, הכוללות: תרופות, חיסונים, תכשירים ביולוגיים, תרפיות מתקדמות, ציוד ומכשור רפואי ועוד. החטיבה פועלת בשיתופי פעולה עם הרשויות הרגולטוריות המובילות בעולם (כגון FDA ורשות התרופות האירופאית).

ד"ר לוקסנבורג מנהלת זה שנים את סל שירותי הבריאות, המהווה מקור המימון הציבורי המשמעותי ביותר להנגשה של טכנולוגיות רפואיות ושירותי בריאות בישראל.

בנוסף, היא אחראית על רישוי בתי חולים ומוסדות רפואה אחרים, על איסוף וניתוח המידע הרפואי הלאומי (health information) וכן על גיבוש מדיניות בריאות לאומית בנושאים שונים. החטיבה תומכת ומקדמת חדשנות בתחומי הביוטק והמדטק בישראל ומובילה את הפרויקט הלאומי של קידום תחום מדעי החיים בישראל.

בשנתיים האחרונות החטיבה בראשותה היתה אחראית על בחירת ורכישת החיסונים כנגד קורונה, שהיוו נקודת מפנה ביכולת ההתמודדות של ישראל עם המגיפה והיו הבסיס למבצע חיסונים מוצלח ברמה הבינלאומית

ד"ר אסנת לוקסנבורג, נשואה ואם לשניים, מתגוררת ברמת גן.

לימודים: תואר ראשון במדעים, תואר ברפואה, תואר שני בבריאות הציבור, תואר שני במינהל עסקים ותכנית מנהלים בכירים מהרווארד (במסגרת ווקסנר).

מה חלמת לעשות "כשתהיי גדולה"? "מאז שהייתי ילדה קטנה היה ברור לי שאני רוצה להיות רופאה".

מה היו תחביבייך בילדות? "קריאה, נגינה על פסנתר וריקוד".

דבר אחד שעמיתייך לא יודעים עלייך? "למרות אורח החיים האינטנסיבי שאני חיה בו, אני משתדלת לאכול בריא. יחד עם זאת יש לי חולשה למתוקים ואני מתה על שוקולד".

איפה את רואה את עצמך בעוד עשור? "אני מרגישה שיש לפני הרבה מאוד אתגרים ויוזמות שאני מעוניינת לקדם ולעשות - ועשור לא יספיק לכל. מקווה שאפרגן לעצמי הפוגה קצרה מהעשייה האינטנסיבית רבת השנים על חוף הים במלדיביים".

ועצה טובה לצעירות שאפתניות בתחילת דרכן? "כשאת עוסקת במשהו שאת מאמינה ואוהבת, אז גם השמיים הם לא הגבול".
__________________________________________

רות רלבג - מנכ"לית שירותי בריאות כללית

רות רלבג. צילום: רמי זרנגר

רות רלבג, מנכ"לית שירותי בריאות כללית, היא האישה הראשונה שמכהנת בתפקיד זה מיום הקמתה של קופת החולים כללית. בחודשים האחרונים היא מובילה את הכללית בהתמודדות עם גל האומיקרון שאופיין במספרים מאומתים חסרי תקדים בקהילה ובבתי החולים.

היא מגיעה לתפקיד המנכ"לית מתחום הכספים ומתפקיד סמנכ"לית וראש חטיבת הכספים בכללית והיא בעלת תארים – BA בכלכלה ומנהל עסקים, MBA במדיניות ציבורית מהאוניברסיטה העברית בירושלים.

קודם לכניסתה לעולם הבריאות שימשה בתפקידים מגוונים בתחום הבנקאות עד לתפקיד הבכיר של סמנכ"לית וראש אגף בנקאות מסחרית וקמעונאית של הבנק הבינלאומי.

רלבג היא אחת מהדמויות המשפיעות במערכת הבריאות מזה שנים וזאת הודות לתפקידים בכירים ומרכזיים שבהם כיהנה. בתפקידה הראשון במערכת הבריאות כסמנכ"לית לתכנון תקצוב, תמחור וראש מינהלת בתי חולים, היתה אחראית על תקציב המשרד, תקציב בתי החולים הממשלתיים, תקצוב מערכת בריאות הנפש, מערך הגריאטריה ומערך בריאות הציבור. במיוחד הובילה בתקופה זו את הרפורמה לבריאות הנפש שאפשרה לצרף את מערך בריאות הנפש לאחריות הקופות ובכך להרחיב באופן ניכר את השירותים, לאחד הלכה למעשה בין גוף לנפש, לצמצם את הסטיגמה ולהוביל פיתוח שירותים מתקדמים בקהילה.

לאחר שנים משמעותיות במשרד הבריאות עברה לכהן כסמנכ"לית לכלכלה רפואית של המרכז הרפואי איכילוב. בתפקיד זה היתה ממונה על תקציב המרכז הרפואי, על תחום הפיתוח והתכנון מול גורמי ממשלה וגורמים מרכזיים נוספים. באיכילוב היתה שותפה בהובלת פיתוח שירותים רבים ובאופן מיוחד השלמת בניין מערך הקרדיולוגיה.

בהמשך שימשה כסמנכ"לית כספים של המרכז הרפואי שערי צדק בירושלים במשך כתשע שנים. בשנים אלו עבר בית החולים מהפכה של ממש והפך לאחד מבתי החולים המרכזיים בישראל. רלבג היתה שותפה בהובלת מהלכים רבים ובין השאר היתה אחראית על הפיתוח המבני והשלמת בניין בית החולים לילדים ועל הקמת מערך המוח ומכון הממוגרפיה המתקדם. בנוסף הובילה את המיזוג של בית החולים ביקור חולים ותב"ע חדשה ששילשה את היקף שטחי המרכז הרפואי. "הפרויקט שאני הכי גאה בו הוא בנייה והובלה של מרכז הרדיותרפיה שישרת את אוכלוסיית העיר ירושלים ויהיה מהמתקדמים בישראל", היא אומרת.

רות רלבג, בת 62, היא אם לבן ובת וסבתא לשני נכדים.

מה חלמת לעשות "כשתהיי גדולה"? "חלמתי להיות עורכת דין".

מה היו תחביבייך בילדות? "ספורט, קריאה ותנועת הצופים".

אילו תחומי עניין נוספים היום? "בעיקר סבתא כשיש זמן".

דבר אחד שעמיתייך לא יודעים עלייך? "אני אדם פרטי ולכן תמיד מפתיעה".

איפה את רואה את עצמך בעוד עשור? "מעורבת חברתית, חוזרת להיות פעילה בתחום העסקי".

ועצה טובה לצעירות שאפתניות בתחילת דרכן? "ללמוד, לפתח חשיבה עצמאית וללמוד לעמוד על האמת המקצועית".
__________________________________________

סיגל רגב רוזנברג – מנכ"לית קופת החולים מאוחדת

סיגל רגב רוזנברג. צילום: ענבל מרמרי

בשנת 2018 מונתה סיגל רגב רוזנברג לתפקיד מנכ"לית קופת חולים מאוחדת והפכה לאישה הראשונה שעומדת בראש קופת חולים בישראל. תפקידה הראשון בתחום הבריאות היה כמנהלת הכספים בשירותי בריאות כללית, מחוז דרום. לאחר מכן שימשה עוזרת ראש חטיבת הקהילה בקופה. במסגרת התפקיד הקימה וניהלה את מרכז הניהול הארגוני של כללית ואת מערכת המידע למנהלים.

בשנת 2003 הפכה לחברת הנהלה, הקימה את אגף הבקרה והמידע בחטיבת הקהילה ועמדה בראשו. בשנת 2007 עברה לעמוד בראש אגף תכנון ומדיניות הבריאות בהנהלה הראשית של הקופה.

בשנת 2010 עברה רגב רוזנברג להנהלת המרכז הרפואי מאיר ושימשה סמנכ"ל הפיתוח העסקי של המרכז. היא ניהלה את מערך השירותים הרפואיים שמחוץ לסל הבריאות, קשרים בינלאומיים, מועדון לקוחות עסקי ופרויקטים מקיפים להגדלת הכנסות.

רגב רוזנברג הצטרפה לקופת חולים מאוחדת בשנת 2013. בתפקידה הראשון בקופה שימשה כסמנכ"ל הכספים. בתקופה זאת יצאה הקופה מגירעון תקציבי.

ב-2018 מונתה לתפקיד מנכ"לית קופת חולים מאוחדת והפכה לאישה הראשונה שעומדת בראש קופת חולים בישראל.

עם כניסתה לתפקיד מנכ"לית מאוחדת בשנת 2018, נדרשה רגב רוזנברג לאושש את קופת החולים מגירעון של מאות מיליוני שקלים ואכן צימצמה את הגירעון לכ-48 מיליון בלבד. במהלך תחילת כהונתה היא קידמה את קופת החולים מאוחדת בנושאי זמינות תורים, רפואה היברידית, חדשנות ושירות.

סיגל רגב רוזנברג, בת 55, נשואה, אם לשני ילדים וסבתא לנכדה, מתגוררת בגבעתיים.

לימודים: בעלת תואר ראשון בכלכלה, מתמטיקה ומדעי המחשב ותואר שני במדעי החברה וכלכלה מאוניברסיטת בן גוריון.

מה חלמת לעשות "כשתהי גדולה"? הייתי בטוחה שאני אהיה רופאה, אבל החלטתי ללכת ללמוד כלכלה, מתמטיקה ומדעי המחשב. בסופו של דבר, החיים הובילו אותי למקום שבו אני משלבת את כל מה שאני אוהבת: בריאות, כלכלה וניהול".

מה היו תחביבייך בילדות? "כילדה אהבתי מאוד לרקוד ולשחות, ובמקביל פקדתי באופן קבוע את תנועת הצופים".

אילו תחומי עניין נוספים יש לך היום? "הימים שלי עמוסים מאוד ואין לי הרבה זמן פנוי, אבל כשבכל זאת יש לי קצת זמן, אני נהנית להתעדכן ולקרוא מאמרים מקצועיים בתחומי הניהול השונים. אני אוהבת לצעוד עם מוזיקה, לשוחח עם לני הנכדה המתוקה שלי, להתאמן ולפעמים גם ליהנות מלא לעשות כלום, שזה נדיר".

דבר אחד שעמיתייך לא יודעים עלייך? "עמיתיי לא יודעים עלי שאני מאוד רגישה. כולם חושבים שאני קשוחה וחזקה".

איפה את רואה את עצמך בעוד עשור? "מפתחת פעילות בארץ ובחו"ל, מעבירה הרצאות בתחומי הידע שלי וגם חונכת מנהלים".

איזו עצה טובה תיתני לצעירות שאפתניות בתחילת דרכן? "לרדוף אחרי החלומות, תמיד להעז ולא לפחד לעשות דברים שבדרך כלל נראים גדולים ובלתי אפשריים".
__________________________________________

ד"ר אסנת לבציון-קורח - מנהלת המרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא)

ד"ר אסנת לבציון-קורח. צילום: דוברות שמיר (אסף הרופא)

ד"ר אסנת לבציון-קורח מונתה למנכ"לית המרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא) בשנת 2017 והיתה לאישה הראשונה בישראל שנבחרה לנהל ולהוביל בית חולים ממשלתי.

ד"ר לבציון-קורח בוגרת האוניברסיטה העברית בירושלים - הדסה, בית הספר לרפואה של האוניברסיטה (1996), מומחית ברפואת ילדים ובמינהל רפואי. לאחר שסיימה תואר שני במינהל בריאות מאוניברסיטת תל אביב, נסעה המשפחה לבוסטון לשלוש שנים, שם עבדה במרכז המצוינות למחקר קליני ופרקטיקה של בטיחות חולים בהארוורד, בוסטון בארה"ב - Brigham and Women’s Hospital and Harvard Medical School - ובמקביל עבדה כיועצת בחברה שייעצה לבתי חולים ברחבי ארה"ב בנושא שיפור תהליכים - אופטימיזציה של שימוש בחדרי ניתוח, חדרי צנתור וחדרי מיון.

עם שובה ארצה בשנת 2008 שימשה ד"ר לבציון-קורח כסגנית מנהלת המרכז הרפואי אסף הרופא, בו היא נשאה תחומי אחריות רבים. בשנת 2012 מונתה למנהלת בית החולים הדסה הר הצופים בירושלים והפכה לאישה הראשונה שניהלה אי פעם בית חולים בהדסה. לאחר חמש שנות כהונה מוצלחות מאוד, בספטמבר 2017 מונתה, כאמור, למנכ"לית המרכז הרפואי שמיר.

תחומי העניין המקצועיים והמחקריים הנוכחיים שלה הם בטיחות המטופל והמטפל, שיפור תהליכים, חוויית המטופל ו-PTSD. שיפור זרימת המטופל, ניהול סיכונים, אבטחת איכות וכלכלת בריאות. בנוסף, ד"ר לבציון-קורח מעורבת בתחום החדשנות וביוזמות שונות של בטיחות ואיכות הטיפול בחולים ברחבי הארץ.

ד"ר לבציון-קורח נבחרה ב-2019 לאחת מ-50 הנשים המשפיעות בעמדות מפתח ברשימת מגזין ליידי גלובס. בשנת 2021 היא הוכתרה במגזין פורבס כאחת מ-50 הנשים המשפיעות בישראל, יחד עם ארבע מנהלות בתי חולים נוספות.

תחת ניהולה בתקופת הקורונה טופלו במרכז הרפואי אלפי חולי קורונה בשבע מחלקות אשפוז שונות, כאשר בקרב החולים קשה המחוברים למכשיר האקמו נרשמה הצלחה עולמית, לאחר שכולם ניצלו וחזרו לפעילות סדירה.

ד"ר לבציון-קורח, בת 54, ירושלמית מלידה, נשואה לד"ר עמית קורח, מנתח לב מוכר מהדסה, ואם לארבעה בנים.

מה חלמת להיות "כשתהיי גדולה"? "חלומי הגדול היה להיות רופאה".

מה היו תחביבייך בילדות? "ספורט – שחייה וריצה, התנדבות במד"א וצופים".

אילו תחומי עניין נוספים? "אני משתתפת בתחרויות טריאתלון שונות ברחבי הארץ ובעולם".

דבר שעמיתייך לא יודעים עלייך? "השתתפתי בתחרות חצי איש ברזל".

איפה את רואה את עצמך בעוד עשור? "במערכת הבריאות ואולי עדיין במרכז הרפואי שמיר".

ועצה טובה לצעירות שאפתניות בתחילת דרכן? "להאמין בעצמן ולחשוב מה הכי נכון וטוב להן".
__________________________________________

ד"ר ענת אנגל - מנהלת המרכז הרפואי וולפסון

ד"ר ענת אנגל. צילום: ליאת מנדל

ד"ר ענת אנגל מנהלת את המרכז הרפואי וולפסון בחולון זה ארבע שנים. ד"ר אנגל נמצאת במערכת הבריאות הציבורית מעל ל-30 שנה, מאז היותה סטודנטית לרפואה.

היא רופאה מומחית ברפואה פנימית ובעלת התמחות על במינהל רפואי, בעלת מינוי אקדמי של מרצה בכירה קלינית בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת תל אביב וחברה במועצת הפקולטה.

במסגרת העתודה הצבאית שירתה בצה"ל שנים רבות. בתפקידה הצבאי האחרון, כסגנית מפקד רפואה בפיקוד העורף, השתתפה במשלחת ההצלה של צה"ל להאיטי בעת רעידת האדמה שם. לאחר שחרורה משירות צבאי, מילאה תפקידים במשרד הבריאות וכסמנכ"לית, עד לבחירתה לתפקיד מנכ"לית המרכז הרפואי וולפסון.

ד"ר אנגל, בת 49, גדלה והתחנכה בעיר בת ים ובהמשך בעיר חולון. היא נשואה לד"ר יצחק אנגל, מנהל יחידת עמוד שדרה, ואם לשני ילדים: יעל (22), חיילת משוחררת ולקראת לימודי פסיכולוגיה ומשפטים, ויואב (18), שככל הנראה יבחר במסלול של לימודי רפואה.

לימודים: מומחית ברפואה פנימית ובמינהל רפואי, מרצה בכירה קלינית בפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב, בעלת תואר שני במינהל מערכות בריאות.

מה חלמת לעשות "כשתהיי גדולה"? "מאז גיל 14 רציתי להיות רופאה מתוך השאיפה לעזור לבני אדם. אבי תמיד נהג לומר לי, אין דבר שאינך יכולה לעשות. הוא עודד אותי להעז לחלום הכי רחוק שאפשר, ולהגשים. זו הסיבה שבגיל צעיר מאד, גיל 17, נרשמתי ללימודי רפואה במסגרת העתודה האקדמית, והתחלתי לעסוק ברפואה כבר בגיל 25".

מה היו תחביבייך בילדות? "בילדותי למדתי נגינה על פסנתר ואהבתי מאד לקרוא ספרים, לרכוב על אופניים ועל גלגיליות ולהחליק על הקרח".

אילו תחומי עניין נוספים יש לך היום? "אהבתי לקריאת ספרים, סיפורים קצרים ושירה לא חלפה אלא רק התחזקה, וכך גם רכיבה על אופניים, בעיקר בסופי שבוע".

דבר אחד שעמיתייך לא יודעים עלייך? "אני אוהבת לרקוד לצלילי מוזיקת טראנס והיפ הופ כשאני לבד".

איפה את רואה את עצמך בעוד עשור? "ממשיכה לפעול במלוא הכוח כדי לאפשר ולהעניק רפואה באיכות מעולה ונגישה לכל במסגרת הציבורית".

איזו עצה טובה תיתני לצעירות שאפתניות בתחילת דרכן? "תמיד השמיעו את קולכן, מתוך ביטחון פנימי שהוא ייחודי ומוסיף ערך. זה חשוב לארגון, זה חשוב למנהלות שלכן, וזה חשוב לכן בפיתוח הקריירה".
__________________________________________

ד"ר תמר אלרם – מנהלת בית החולים הדסה הר הצופים

ד"ר תמר אלרם. צילום: מישל קופרשמיט

ד"ר תמר אלרם, מנהלת את בית החולים הדסה הר הצופים משנת 2017. ד"ר אלרם סיימה את לימודי הרפואה באוניברסיטה העברית, סטאז' בבית החולים ביקור חולים והתמחות ברפואת נשים בהדסה עין כרם.

היא בעלת תואר שני במינהל ציבורי מאוניברסיטת הרווארד דרך קרן ווקסנר, שימשה כעוזרת למנכ"ל משרד הבריאות, כסגנית מנהל הדסה עין כרם, כסגנית רופא מחוזי, מאוחדת מחוז ירושלים וכמנהלת בית החולים משגב לדך.

לאורך כל השנים המשיכה לעבוד כרופאת נשים וגם פעלה כרופאה מתנדבת ביחידת החילוץ מגילות ובמשלחות סיוע בינלאומיות.

ד"ר תמר אלרם, בת 50, נשואה ואם לחמישה ילדים, מתגוררת ביישוב אלון.

לימודים: רפואה באוניברסיטה העברית, התמחות ברפואת נשים בהדסה עין כרם, תואר שני במינהל ציבורי באוניברסיטת הרווארד.

מה חלמת לעשות "כשתהיי גדולה?" "עוד בילדותי רציתי להיות רופאה".

מה היו תחביבייך בילדות? "נגינה בכינור, כתיבת שירה, קריאה".

אילו תחומי עניין נוספים היום? "אני תופסת את עצמי כ'מרפאה' ועובדת על הרחבת עבודת המודעות באמצעות הרוח, מדיטציה, יוגה ושירה".

דבר אחד שעמיתייך לא יודעים עלייך? "אני שרה בחבורת זמר".

איפה את רואה את עצמך בעוד עשור? "במקום שבו נדרשת מנהיגות מודעת ושונה, שמאפשרת להוביל שינויים לעומק ולרוחב".

עצה טובה לצעירות שאפתניות בתחילת דרכן? "אל תיתני לשאפתנות שלך לבלבל אותך. זהי את הערכים שלך ואת סדרי העדיפויות שלך בחיים לפני שאת מקבלת החלטות וצועדת קדימה".
__________________________________________

פרופ' גליה רהב - מנהלת היחידה למחלות זיהומיות במרכז הרפואי שיבא

פרופ' גליה רהב. צילום: דוברות שיבא

פרופ' גליה רהב היא מנהלת היחידה למחלות זיהומיות במרכז הרפואי שיבא, מומחית בעלת שם עולמי בתחום מחלות זיהומיות וממובילות המאבק הלאומי בוירוס הקורונה.

פרופ' רהב למדה רפואה באוניברסיטה העברית בירושלים והתמחתה ברפואה פנימית, במחלות זיהומיות ובמיקרוביולוגיה קלינית. בנוסף, יש לה דוקטורט בביולוגיה מולקולרית.

פרופ' רהב החלה את עבודתה במרכז הרפואי שיבא בשנת 2003 ביחידה למחלות זיהומיות. עם השנים הגדילה את פעילות היחידה באופן משמעותי והפכה אותה לגוף מייעץ לכל מחלקות המרכז הרפואי. במסגרת זו, בין השאר, הובילה את הקמתן של מעבדות מחקר, היחידה למניעת זיהומים, מרפאה למחלות זיהומיות ועוד.

לפרופ' רהב שורה ארוכה של הישגים לאורך הקריירה. אחד מהם, שהיא גאה בו במיוחד, הוא איתור חיידק חדש שגורם לזיהום בשתלי שדיים. בנוסף, היא מצאה את דרך ההעברה המקורית שבה עובר החיידק – מהשיער של המנתח לאתר שבו ממוקם השתל.

פרופ' רהב היא מהמומחים הבולטים במחלות זיהומיות שהתגייסו למאבק בקורונה מאז פרוץ המגיפה לפני שנתיים. במסגרת פעילותה זו היא חברה בקבינט המומחים המייעץ למקבלי ההחלטות, בצוות לטיפול במגיפות, ומגבשת פרוטוקולי טיפול בחולים, עוזרת בהסברה לציבור ומובילה מחקרים קליניים.

על פועלה הרב במאבק בנגיף נבחרה פרופ' רהב להשיא משואה בערב יום העצמאות ה-72 למדינת ישראל. בנימוקים לבחירה בה נכתב כי "אין ספק כי פרופ' רהב משתייכת לסיירת הרפואה והאנושיות, הקיימת בעם ישראל, שחרט על דגלו ובהליכותיו, כי כל המציל נפש אחת כאילו הציל עולם ומלואו".

פרופ' גליה רהב, בת 67, מתגוררת בירושלים, נשואה, אם לניר, שלומד רפואה (שנה שישית) ולרוני, גינקולוגית שמתמחה בטיפולי IVF. היא סבתא לדניאלה בת החמש ולגיא בן השנה וחצי.

מה חלמת לעשות "כשתהיי גדולה"? "מאז ומתמיד ידעתי שאני רוצה להיות רופאה. למקרה שלא אתקבל, נרשמתי במקביל למתמטיקה. אם לא הייתי רופאה, הייתי מורה למתמטיקה או עובדת סוציאלית".

מה היו תחביבייך? "לרקוד – בעיקר ריקודי בטן, לקרוא הרבה ספרים ולנגן על פסנתר. כשיהיה לי זמן, אחזור לנגן".

אילו תחומי עניין נוספים יש לך? "הרפואה ממלאת 98% מהזמן שלי. היו תקופות שהיה לי קצת זמן לעסוק בדברים אחרים, אבל בסופו של דבר הרפואה ממלאת לי את הנשמה".

דבר אחד שעמיתייך לא יודעים עלייך? "בישול זה ממני והלאה".

איפה את רואה את עצמך בעוד עשור? "איפה שהכי יצטרכו אותי – שם אהיה".

ועצה לנשים צעירות שאפתניות בתחילת דרכן? "לאורך כל חיי לא ראיתי בעיה עם כך שאני אישה ולא גבר. אני באמת מאמינה שמי שרוצה, תצליח. לפעמים נדרשים ויתורים, אבל הם לא ייחודיים למגדר מסוים. במקרה שלי, ויתרתי על נסיעה לארה"ב בגלל בעלי. מצד שני, בחרתי לעשות במקום דוקטורט בארץ. אני גם לא חושבת שהילדים שלי הפסידו משהו כי הייתי קרייריסטית. אם אתן באמת רוצות משהו, תכוונו למטרה ותתאמצו להשיג אותה".
__________________________________________

פרופ' גילי רגב-יוחאי - מנהלת היחידה למניעה ובקרת זיהומים במרכז הרפואי שיבא

פרופ' גילי רגב-יוחאי. צילום: דוברות שיבא

פרופ' גילי רגב-יוחאי היא מנהלת היחידה למניעה ובקרת זיהומים במרכז הרפואי שיבא ומהמומחיות הבולטות בתחום שנמצאות בחזית המאבק בקורונה מאז פרוץ המגיפה.

היא למדה רפואה באוניברסיטת בן גוריון ותואר שני בנוירוביולוגיה במכון ויצמן. כשפרצה מגיפת דבר בהודו, נסעה לאזור כרופאה מתנדבת. עם שובה לישראל, עשתה סטאז' ב"שיבא", התמחות ברפואה פנימית ותת התמחות במחלות זיהומיות. בהמשך, למדה במשך ארבע שנים תואר שני באפידמיולוגיה באוניברסיטת הרווארד בבוסטון, שם בנתה קורס "ביולוגיה ואפידמיולוגיה של עמידות לאנטיביוטיקה", שהיא מלמדת גם כיום.

בשנת 2008 שבה פרופ' רגב-יוחאי ל"שיבא" ליחידה למחלות זיהומיות ולמכון גרטנר. כמה שנים לאחר מכן הקימה את היחידה למניעת ובקרת זיהומים ומונתה למנהלת היחידה.

מאז פרוץ מגיפת הקורונה הפכה פרופ' רגב-יוחאי לאחת מהדמויות הבולטות המשפיעות על אופן ניהול המגפה. היא הובילה ופרסמה מספר מחקרים, בין השאר בנושא יעילות החיסון, שהתפרסמו בכתבי העת הרפואיים המובילים בעולם The New England Journal of Medicine ו-LANCET. מחקרים אלה השפיעו ומשפיעים גם כיום על מקבלי ההחלטות בארץ ובעולם וכן על אופן ניהול המגיפה.

על תרומתה למאבק בקורונה קיבלה פרופ' רגב-יוחאי את עיטור הכבוד "פול האריס" - הגבוה ביותר של ארגון רוטרי הבינלאומי, על היותה "מובילה בתחום עיסוקך במחקר בטיפול במחלות זיהומיות, על השפעתך הרבה בהרגעת הציבור במדינת ישראל ועל האופטימיות המידבקת בהופעותייך במדיה בארץ, בשנה זו שכל כך קשה לכולנו בגלל מגיפת הקורונה".

פרופ' גילי רגב-יוחאי, בת 57, גרושה, אם לשלושה בנים: יונתן, סטודנט לקיימות במכון הערבה, איתמר, סטודנט למדעי המוח באוניברסיטת בן גוריון, ואייל - חייל בחיל הים. מתגוררת בתל אביב.

מה חלמת לעשות "כשתהיי גדולה"? "לא היה לי חלום ספציפי. לרפואה הגעתי לגמרי במקרה. התלבטתי בין לימודי מחשבים לבין חינוך, פסיכולוגיה או ביולוגיה. כשהתקבלתי לרפואה, ההורים שלי ניסו לשכנע אותי לא להיות רופאה. הם הפגישו אותי עם חברים רופאים שלהם כדי שיסבירו לי כמה המקצוע שוחק. השיחות איתם רק עשו לי יותר חשק כן להיות רופאה".

מה היו תחביבייך בילדות? "הייתי ילדה ספורטיבית, אהבתי לרוץ. אבל בעיקר אהבתי את תנועת הצופים. עסקתי בהדרכה בתנועה, יצאתי למשלחת של הצופים וגם לשנת שירות".

אילו תחומי עניין נוספים יש לך? "מאוד אוהבת לטייל, לשחות ולעשות סקי".

דבר אחד שעמיתייך לא יודעים עלייך? "אני מאוד אוהבת לצלול בסיני. תוך כדי הקורונה, בין הגלים, נסעתי לסיני כדי לצלול. יש לי גם כלבה, ג'ולי, שהיא החברה שלי, האחות שלי, הילדה שלי – היא הכל".

איפה את רואה את עצמך בעוד עשור? "לא יודעת מה אעשה, מקווה שאעסוק בפעילות קצת יותר שלווה ורגועה. אך מקווה שגם עוד עשר שנים אהיה עסוקה בלהספיק ולבלוע את החיים. לאחרונה התחלתי לכתוב יומן קורונה, שכבר הפך לספר. בשלב זה, הספר נכתב עבור עצמי ואני לא חושבת להפוך אותו לציבורי. אולי זה ישתנה בעתיד".

ועצה לנשים צעירות שאפתניות בתחילת דרכן: "גם השמיים אינם הגבול. אם תחלמו רחוק - תגיעו רחוק. אין תקרות זכוכית".
__________________________________________

ד"ר ריי ביטון, יו"ר ארגון הרופאים המתמחים מרשם

ד"ר ריי ביטון. צילום: דוברות מרשם

ד"ר ריי ביטון נבחרה לכהן כיו"ר ארגון הרופאים המתמחים מרשם באוקטובר 2019 ומובילה בשנתיים האחרונות את המאבק לקיצור התורנויות.

ד"ר ביטון סיימה התמחות ברפואה פנימית בחודש מאי אשתקד וביוני 2021 התחילה התמחות בנפרולוגיה.

אחרי כמה שנים של פעילות, במהלך היותה מתמחה במחלקה פנימית בבית החולים אסותא אשדוד, החליטה ד"ר ביטון לפעול ברמה הארצית ונבחרה אז, בבחירות דמוקרטיות, לעמוד בראש ארגון המתמחים מרשם ששם לעצמו למטרה להוביל לקיצור תורנויות 26 השעות של המתמחים.

הקדנציה של ד"ר ביטון, עד היום, היתה סוערת במיוחד, גם כרופאה במחלקה פנימית, בשיא מגיפת הקורונה, וגם כמי שעומדת בראש ארגון מרשם. הקורונה הביאה איתה אתגרים גם לצוותים הרפואיים והיתה לה השפעה משמעותית מאוד על עבודת המתמחים.

רגע המפנה המשמעותי בשנתיים הללו היה כאשר הוחלט שהצוותים הרפואיים יעבדו בקפסולות כדי לנסות ולמנוע הדבקה המונית של צוותי הרפואה והצוותים הרפואיים בכל בתי החולים החלו לעבוד במשמרות של 12 שעות. זה היה האות מבחינתה של ד"ר ביטון לחדש את המאבק לקיצור התורנויות. ואכן, מיד אחרי הגל הראשון של הקורונה, במהלך מאי 2020 חודש המאבק שנמשך כבר 20 שנה, והמתמחים יצאו להפגנת כוח גדולה.

בספטמבר האחרון המתמחים חידשו את המאבק והסירו את הכפפות. זו היתה הפעם הראשונה, בעשור האחרון, שנראה דור נחוש של מתמחים שיצא לרחובות, שמוכן להיאבק (אפילו עד כדי מעצרים) ושלא מוכן לוותר. יש מי שמייחסים את הקו הלוחמני לד"ר ביטון.

דעת הקהל והלחץ על הפוליטיקאים עשו את שלהם ובמהלך אוקטובר 2021 נחתם בפעם הראשונה בישראל היתר העסקה שבפועל מקצר את תורנויות המתמחים מ-26 ל-18 שעות. ההיתר הורחב לאחר מכן למתווה עליו חתום שר הבריאות ניצן הורוביץ ובימים אלה ד"ר ביטון מוצאת את עצמה שוב בעין הסערה, בניסיון להביא ליישומו.

ד"ר ביטון ילדה את בתה השלישית עמרי במהלך המאבק. היא צעדה בראש המפגינים בהריון בחודש תשיעי, ואחר כך עם תינוקת רכה, כשהיא צמודה אליה, מניקה אותה בין הפגנות ובין ראיונות בכלי התקשורת.

ד"ר ריי ביטון, בת 38, נשואה ואם לשלושה ילדים, מתגוררת בבאר גנים.

לימודים: תואר ראשון ברפואת חירום באוניברסיטת בן גוריון, ד"ר לרפואה MD, אוניברסיטת בר אילן.

מה חלמת לעשות "כשתהי גדולה"? מאז שאני זוכרת את עצמי רציתי להיות רופאה. זה היה החלום וזה מה שהוביל אותי למקום שבו אני נמצאת כעת".

מה היו תחביבייך בילדות? "שירה, גם במקהלת בית הספר וגם הקמתי להקה. בנוסף, התנדבתי במד"א שבע שנים".

דבר אחד שעמיתייך לא יודעים עלייך? "יש לי רשיון נהיגה על אמבולנס".

איפה את רואה את עצמך בעוד עשור? "בתפקיד בכיר במערכת הרפואה הציבורית".

ועצה טובה לצעירות שאפתניות בתחילת דרכן? "להסתכל תמיד לעבר המטרה, לנקות רעשי רקע ולהאמין בעצמך. רק את יודעת כמה את יכולה ומה את מוכנה לעשות כדי להגשים את עצמך ואת השאיפות שלך. לפתח שמיעה סלקטיבית, לשמוע רק את מי שמאמין בך, לא לשמוע את מי שמנסה להקטין ולהוריד את המוטיבציה שלך".
__________________________________________

עופרה פיינמסר - מנכ"לית גיליאד סיאנסז ישראל

עופרה פיינמסר. צילום: יח"צ

עופרה פיינמסר הקימה את הסניף בישראל של חברת הביופארמה הבינלאומית גיליאד סיאנסז ומשמשת כמנכ"לית גיליאד סיאנסז ישראל בע"מ החל מיוני 2015.

פיינמסר פועלת זה שנים רבות בתחום הפארמה ובעלת ניסיון עשיר ומגוון בתחום. היא החלה את דרכה כנציגה רפואית ומשם צמחה לתפקידי שיווק וניהול הכוללים מוצרי פארמה, מזון רפואי, ציוד רפואי מורכב ועוד. כמו כן, צברה ניסיון רב ביעוץ לחברות בינלאומיות ולסטרטאפים מקומיים.

בעבר שימשה כחברת דירקטוריון בפארמה ישראל ולשכת המסחר של ישראל. כמו כן, כיהנה כמנכ"לית חברת פייזר ישראל כארבע שנים (2007–2011) ואף ניהלה את סניף פייזר בפולין. כפי שהיא נוהגת בגיליאד ובתפקידיה הניהוליים בעבר, פיינמסר מאמינה ומשקיעה בפלורליזם במקום העבודה, בפיתוח צוות העובדים בכל הדרגים בחברה.

כמי שרואה את עצמה כשותפה פעילה לקידום השוויון בישראל והנגשה של בריאות מיטבית לכל שכבות האוכלוסיה, היא מובילה את גיליאד במטרה לשפר את איכות חייהם של מטופלים בישראל ובהתאם מובילה השקעה בשיתופי פעולה, בתכניות להעלאת המודעות למחלות, בהנגשת תרופות ובהעצמת המטופלים.

עופרה פיינמסר, בת 56, נשואה, אמא לבן ולבת, מתגוררת בפתח תקווה.

לימודים: תואר במדעי החיים מאוניברסיטת תל אביב ולימודי מינהל עסקים בלונדון ביזנס סקול - תכנית מנהלים.

מה חלמת לעשות "כשתהיי גדולה"? "חשבתי שאהיה חוקרת בתחום הגנטיקה – הייתי ממש מאוהבת וסקרנית לגבי התחום".

אילו תחביבים היו לך בילדות? "ריקוד - בלט קלאסי, נגינה ושירה".

אילו תחומי עניין יש לך היום? "משפחה, יוגה, ספורט - ריצה/ הליכה, ספרים וסרטים".

דבר אחד שעמיתייך לא יודעים עלייך? "נולדתי בקריית שמונה והתגוררתי עם משפחתי בעיר עד גיל עשר".

איפה את רואה את עצמה בעוד עשור? "תורמת בעשייה למען שיפור מסע המטופל, בייחוד באונקולוגיה".

ועצה טובה לצעירות שאפתניות בתחילת דרכן? "עשו את מה שאתן מתחברות אליו ומסקרן אתכן, מה שאתן מאמינות ורוצות לעסוק בו, ללא קשר לתגובות או לציפיות של הסביבה. הישארו נאמנות לעצמכן ולחלומות שלכן".
__________________________________________

טינה מירי מלוסיאן - מנכ"לית סאנופי ישראל

טינה מירי מלוסיאן. צילום: צילום: יוסי מסה

טינה מירי מלוסיאן, מנכ"לית סאנופי ישראל, התחילה את דרכה בתעשיית הפארמה בשנת 1995 כנציגה רפואית מיד לאחר סיום הלימודים באוניברסיטה. היא סומנה בתעשיה מהרגע הראשון כטאלנט וסללה לעצמה את הדרך עד לתפקיד מנכ"לית חברת סאנופי.

את תפקידה הראשון התחום הפארמה התחילה בגיל 23, כנציגה רפואית. בגיל 30 מונתה לסמנכ"ל סחר ולחברת הנהלה בחברת התרופות הישראלית תרו.

כדי לממש את שאיפתה להיות מנכ"לית בחברת פארמה בינלאומית, החליטה לוותר על התפקיד הבכיר ולעבור לתפקיד של ניהול ביניים בחברת MSD האמריקאית. שם התקדמה במהרה והפכה לחברת הנהלה.

בתפקידה הבא, כסמנכ"ל שיווק של חברת נובונורדיסק הדנית, סומנה טינה כאחת מ-23 נשים בפרויקט טאלנט בינלאומי של החברה, לאיתור נשים המיועדות לעתודת ניהול בכירה. את הדרך לתפקיד מנכ"לית סאנופי ישראל היא כבר יצרה עבור עצמה וגברה על כל השאר המועמדים "הטבעיים".

טינה מירי מלוסיאן, בת 50, גרושה, מתגוררת בהוד השרון.

לימודים: תואר ראשון בכימיה ותואר שני במינהל עסקים, אוניברסיטת בר אילן.

מה חלמת לעשות "כשתהיי גדולה"? "רציתי להיות ראש עיר".

מה היו תחביבייך בילדות? "עסקתי בתחומי ספורט מגוונים, בין השאר אתלטיקה קלה, התעמלות קרקע וכדורעף. עד היום אני מקפידה על אורח חיים בריא ופעיל. בנוסף, אהבתי מאוד לקרוא, הספרניות הכירו אותי היטב והשכנים כינו אותי 'ספר'".

אילו תחומי עניין נוספים היום? "אני אוהבת חינוך ולהיות מעורבת בקהילה. בנוסף אני חובבת אפייה ואלופה בעוגות ועוגיות, ובעיקר פאי לימון".

דבר אחד שעמיתייך לא יודעים עלייך? "החלום שלי זה להצליח לפרוש ולהקים כפר ייעודי לנוער במצוקה ולבני משפחותיהם. מקום שהטיפול בו יהיה הוליסטי, תומך ועוטף את כל המשפחה".

איפה את רואה את עצמה בעוד עשור? "חיה במקומות חדשים בעולם, נטמעת בקהילה חדשה וסופגת תרבויות אחרות".

ועצה טובה לצעירות שאפתניות בתחילת דרכן? "תחלמו בגדול, הכי בגדול. 'אבל לא מספיק לחלום, צריך גם להזיע' (נעם חורב) ולהיות פרואקטיביות - "take action.

נושאים קשורים:  יום האישה,  יום האישה הבינלאומי,  ד"ר שרון אלרעי פרייס,  פרופ' גליה רהב,  פרופ' גילי רגב-יוחאי,  ד"ר ריי ביטון,  ד"ר ענת אנגל,  ד"ר אסנת לבציון-קורח,  ד"ר אסנת לוקסנבורג,  רות רלבג,  סיגל רגב רוזנברג,  ד"ר תמר אלרם,  עופרה פיינמסר,  טינה מירי מלוסיאן,  חדשות
תגובות
אנונימי/ת
08.03.2022, 10:42

תותחיות אחת אחת

אנונימי/ת
08.03.2022, 11:11

פרויקט עיתונאי מעניין וחשוב . כל הכבוד למערכת האתר. אולי מקבלי החלטות יבינו סוף סוף את מי יש להעמיד בראש המערכת

אנונימי/ת
08.03.2022, 11:23

פרויקט מקסים ומרגש - שאפו!

אנונימי/ת
08.03.2022, 12:07

מרגש לראות כל כך הרבה נשים מובילות מוסדות רפואיים וחברות ענק.

אנונימי/ת
09.03.2022, 23:01

לצערי זה עדיין מעט מדי...

10.03.2022, 11:43

הייתי מציעה גם את השמות הבאים:
דר. סוהיר אסדי- מנהלת מחלקת הנפרולוגיה בבית חולים רמב"ם בחיפה
דר. חתאם חוסין- מנהלת היחידה למניעת זיהומים- רמב"ם
דר.שאדן סלאמה- מנהלת המחלקה לרפואה דחופה בבית החולים הדסה הר הצפים..
ועוד

אנונימי/ת
14.03.2022, 13:55

כל הכבוד!